Vesti

ODRŽANA KONFERENCIJA: ’Strateški pristupi lokalnom ekonomskom razvoju’



Stalna konferencija gradova i opština i Radna grupa za javno zastupanje lokalnog ekonomskog razvoja su 15. novembra 2006. godine bili organizatori Konferencije: „Strateški pristupi lokalnom ekonomskom razvoju “.

Skup su pozdravili Njegova Ekselencija Majkl Polt, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić, ministar privrede Predrag Bubalo i Željko Ožegović, predsednik Opštine Novi Beograd i predsednik Stalne konferencije gradova i opština.

Konferenciju je otvorio Željko Ožegović, predsednik SKGO ističući značaj ovog skupa kao prekretnice u razvoju lokalne ekonomije i neophodnosti saradnje i koordinacije svih nivoa vlasti u cilju unapređenja lokalne ekonomije.

Gospodin Milan Parivodić je najavio donošenje čitavog seta zakona koji su u pripremi, a koji će podstaći lokalni ekonomski razvoj. To su sledeći zakoni: Zakon o denacionalizaciji, Zakon o denacionalizaciji gradskog građevinskog zemljišta, Zakon o planiranju i izgradnji, Zakon o decentralizaciji državne svojine, Zakon o stranim ulaganjima.

I ministar privrede Predrag Bubalo je prezentovao aktivnosti Ministarstva privrede. Prema njegovim rečima, Vlada je usvojila Nacionalnu strategiju privrednog razvoja, radi na Strategiji regionalnog razvoja koja ujedno predstavlja i okvir za upravljanje regionalnim razvojem. Najavljeno je donošenje Zakona o podsticanju ravnomernog regionalnog razvoja koji predstavlja ključni Zakon za definisanje institucionalne osnove za osnivanje Agencije za regionalni razvoj i Fonda za regionalni razvoj.

Majkl Polt je istakao da se u Srbiji previše priča o politici, a mnogo manje o ekonomiji, a bez razvoja ekonomije nema smisla govoriti o vezi Srbije sa Evropom i Evro-atlantskim organizacijama. Lokalne samouprave, po rečima Polta, imaju ključnu ulogu u stvaranju povoljnog ambijenta za ulaganja i to kroz partnerstvo sa poslovnim sektorom i uz uvažavanje interesa građana.

O značaju strateškog planiranja za lokalnu zajednicu govorili su Zoran Pajkić, predsednik Opštine Golubac i predsednik Odbora za privredni razvoj SKGO i Slavko Lukić, član Radne grupe za javno zastupanje lokalnog ekonomskog razvoja, nakon čega su predstavnici grada Kragujevca i opština Arilje, Prijepolje, Zrenjanin i Vranje predstavili svoje strategije lokalnog ekonomskog razvoja, koje su rezultat različitih pristupa/metodologija. To je bila i jedinstvena prilika da se javnost, predstavnici lokalnih samouprava, poslovnog sektora, državni zvaničnici, razne međunarodne organizacije i institucije upoznaju sa modelima ekonomskog razvoja koji se koriste u Srbiji, njihovom uticaju i rezultatima.

Konferencija je omogućila i razmenu mišljenja o strukturama, tehnikama i najboljim praktičnim rešenjima i pružila neophodnu platformu za afirmisanje nacionalne podrške planiranju lokalnog ekonomskog razvoja. Zbog toga je i jedan od zaključaka Konferencije bio i poziv i preporuka Vladi Republike Srbije da se u okviru Nacionalnog investicionog plana (NIP) da prilika projektima koji su proistekli iz usvojenih strategija lokalnog ekonomskog razvoja, a gradovi i opštine su pozvani da uspostave proces strateškog planiranja kao nužan uslov i kontinuiran napor ka uravnoteženom razvoju lokalne zajednice.

U prilogu možete naći Predlog zaključaka i preporuka radi stimulisanja procesa strateškog planiranja lokalnog ekonomskog razvoja.