Vesti

ODRŽANA PETA SEDNICA ODBORA SKGO ZA ENERGETSKU EFIKASNOST


Peta sednica Odbora SKGO za energetsku efikasnost održana u Stalnoj konferenciji na dan 14. novembra 2006. zabeležila je izuzetno interesovanje članova i gostiju koji su sa velikom pažnjom pratili prezentaciju alata i postupaka za ugovaranje PPP projekata u oblasti energetske efikasnosti, zasnovanih na učinku. Takođe, prezentirani su i odgovarajući model ugovora o uštedama u tekućim rashodima budžeta, upitnik za javno osvetljenje i procedure za definisanje bazne linije za proračun ušteda i primer paketa za rekonstrukciju sistema javnog osvetljenja u opštinama Srbije.

Sednicu je otvorio g-n Ðorđe Staničić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština, a predsedavao je g-n Zoran Mićović, predsednik opštine Arilje.

Gospodin Volrad Kun iz Berlinske agencije za energetiku /BEA/, predstavio je:

  • Ugovaranje privatno-javnog partnerstva za projekte energetske efikasnosti
  • Ugovaranje učinka kod finansiranja projekata rekonstrukcije uličnog osvetljenja u opštinama Srbije
  • Alate za ugovarnje učinka za projekte rekonstrukcije javnog osvetljenja u opštinama Srbije

Ovu prezentaciju je upotpunila i prezentacija Modela ugovora o uštedama u tekućim rashodima budžeta za javno osvetljenje ulica, puteva i javnih površina, gospođe Ljiljana Brdarević, eksperta GTZ.

Takođe, gospodin Nebojša Arsenijević, GTZ ekspert, je predstavio softver - upitnik za javno osvetljenja i procedure definisanja bazne linije za proračun ušteda, kao i primer paketa mera za rekonstrukciju sistema javnog osvetljenja u opštinama Srbije.

Odbor je usvojio ove alate sa preporukom da se oni prikažu i Odboru za usluge članstvu pošto će svi alati biti deo ponude Savetodavnog Centra SKGO koji uskoro počinje sa radom.