Vesti

ODRŽANA PETA SEDNICA ODBORA SKGO ZA URBANIZAM


Peta sednica Odbora za urbanizam SKGO održana je 10. novembra 2006. godine u Lebanu.

Na četvrtoj sednici Odbora za urbanizam pokrenuta je inicijativa da se sednice Odbora počnu održavati van sedišta Stalne konferencije gradova i opština, te je, ovoga puta, predsednik Odbora za urbanizam, gospodin Mića Stanković, predsednik opštine Lebane, bio domaćin članovima Odbora i gostima širom Srbije.

U živopisnom ambijentu juga Srbije, podno planine Radan, domaćini su organizovali sednicu u selu Prekopčelica, udaljenom 2 kilometra od Caričinog grada, arheološkog lokaliteta iz VI veka nove ere.

Na sednici su razmatrane tri teme. Predstavnici preduzeća Lama d.o.o.iz Beograda prikazali su mogućnosti softvera Mapinfo kao osnove za izradu opštinskog geoinformacionog sistema. Gospodin Nešić, direktor regionalnog centra Republičkog geodetskog zavoda u Nišu, govorio je o izradi katastra nepokretnosti, a članovi Odbora su za njega imali niz pitanja vezanih za saradnju između RGZ-a i lokalne samouprave. Ocenjeno je da saradnja nije zadovoljavajuća, a da se u novom zakonu moraju naći olakšice za lokalne samouprave, kako bi što lakše došle do preko potrebnih podloga i podataka o prostoru.

Najveću pažnju privukla je prezentacija gospođe Jasmine Đorđević, direktorke Geografskog instituta `Jovan Cvijić`, koja je članovima odbora prikazala kako se prirodne karakteristike jednog područja valorizuju za potrebe izrade prostornog plana opštine. Gospođa Đorđević je članovima odbora pružila niz korisnih informacija vezanih za postupak naručivanja, izrade i donošenja prostornog plana opštine, a dogovoreno je da će se saradnja između Geografskog instituta SANU i Odbora nastaviti.

Nakon oficijelnog završetka sednice nastavljeno je neformalno druženje, pa je zaključeno da bi sednice Odbora i dalje trebalo održavati u raznim krajevima Srbije, jer to doprinosi boljem upoznavanju sa specifičnostima urbanističke problematike u različitim sredinama, a samim tim i boljoj razmeni iskustava i jačanju saradnje.

Više informacija o sednici možete dobiti od sekretara Odbora, gospođe Klare Danilović:

Telefon: 011 3223 446
Faks: 011 3221 215
E-mail: klara.danilovic@skgo.org