Vesti

Bolja socijalna zaštita u nerazvijenim opštinama

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO), u saradnji sa International Management Group-om (IMG) i Centrom za liberalno-demokratske studije (CLDS), u januaru 2010. godine započela je sa realizacijom druge faze projekta „Podrška lokalnim zajednicama za ostvarivanje socijalne inkluzije“. Memorandum o saradnji sa 23 pilot opštine potpisan je u ponedeljak, 8. marta 2010. godine, u prostorijama SKGO.

Tokom implementacije prve faze, na projektu je učestvovalo 18 opština (Alibunar, Babušnica, Batočina, Bela Palanka, Bojnik, Gadžin Han, Golubac, Dimitrovgrad, Žitište, Knić, Lapovo, Lebane, Mali Zvornik, Medveđa, Nova Crnja, Rača, Sečanj, Sremski Karlovci), dok se u nastavku u Projekat uključuje još pet nerazvijenih opština (Vlasotince, Veliko Gradište, Ljubovija, Krupanj i Crna Trava).

Osnovna ideja Projekta je uspostavljanje usluga socijalne zaštite, odnosno osnaživanje postojećih i uspostavljanje novih kapaciteta u opštini za realizaciju usluga socijalne zaštite iz nadležnosti lokalne samouprave, izradu ili reviziju lokalnog strateškog dokumenta od značaja za razvoj i unapređenje socijalne zaštite na lokalnom nivou, uspostavljanje održivih mehanizama za izradu međuopštinskih planova i pružanje socijalnih usluga na međuopštinskom nivou, unapređenje informisanja građana o pravima u oblasti socijalne zaštite, kao i informisanju čitave lokalne zajednice o potrebama i problemima ugroženih grupa građana. U okviru projektnih aktivnosti, opštinama će biti dodeljena određena finansijska sredstva koja će predstavljati podršku u uspostavljanju jedne od usluga socijalne zaštite koja je u nadležnosti lokalne samouprave.

Prisutnima su se obratili Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO, Gordana Matković, direktor studija socijalne politike (CLSD), Jørgen Kran, prvi sekretar Ambasade Kraljevine Norveške i Torgeir Hannas (IMG).