Vesti

USVOJEN DOKUMENT NEPOSREDNO UČEŠĆE GRAĐANA U JAVNOM ŽIVOTU NA LOKALNOM NIVOU

U okviru projekta Podrška jačanju građanskog učešća na lokalnom nivou koji Stalna konferencija gradova i opština sprovodi uz finansijsku i stručnu podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), Radna grupa za jačanje građanskog učešća pripremila je dokument “Neposredno učešće građana u javnom životu na lokalnom nivou“.

Ovaj dokument je usvojen od strane Predsedništva SKGO koje je, na osnovu njegovih zaključaka, usvojilo i preporuku za Vladu Republike Srbije i jedinice lokalne samouprave.

U ovom dokumentu su istaknuti osnovni problemi u vezi sa učešćem građana i date odgovarajuće preporuke Vladi Republike Srbije i organima opština i gradova za unapređenje učešća građana u lokalnom javnom životu i za stvaranje dugoročne nacionalne politike.

U narednom periodu Stalna konferencija gradova i opština sprovešće aktivnosti u cilju promocije i zastupanja ovog dokumenta i Preporuke Predsedništva pred Vladom Republike Srbije i organima jedinica lokalne samouprave.

Stalna konferencija veruje da će ovaj dokument dati značajan doprinos razvoju neposrednog učešća građana posebno pripadnika osetljivihgrupa, i unapređenju saradnje organa lokalne samouprave i građana u razvoju lokalne zajednice. SKGO se nada da će ovaj dokument pomoći posredno i dalji razvoj civilnog sektora i jačanju saradnje nevladinih organizacija sa lokalnom samoupravom.

SKGO preporučuje građanima, organima Republike Srbije, organima jedinica lokalne samouprave i svim drugim zainteresovanim institucijama i organizacijama, da se upoznaju sa dokumentom Neposredno učešće građana u javnom životu na lokalnom nivou i poziva ih da daju svoj doprinos unapređenju neposrednog učešća građana.