Vesti

ODRŽANA DRUGA SEDNICA KOMISIJE ZA FINANSIRANE LOKALNE SAMOUPRAVE


Druga sednica Komisije za finansiranje lokalne samouprave održana je u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština 17. oktobra 2006. godine.

Sednici su prisustvovali članovi Komisije, koje je imenovala Vlada: Vidaković Milomir (savetnik u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu), Janković Miloš (državni sekretar u Ministarstvu prosvete i sporta), Maslovarić Nada (viši savetnik u Ministarstvu zdravlja), Pavlović Biserka (Ministarstvo finansija). Umesto člana Komisije mr Đukić Jovice (pokrajinski sekretar za finansije) Komisiji je prisustvovala Zdenka Radakov pomoćnik pokrajinskog sekretara za finansije. Od članova Komisije koje je imenovala Stalna konferencija gradova i opština, Komisiji su prisustvovali : Zrnić Neda (vođa Grupe za budžetsku inspekciju i reviziju – opština Subotica), Todosijević Zoran (šef Odseka za budžetsko i trezorsko poslovanje – opština Čačak). Umesto člana Komisije Bajec Dušana (član Gradskog veća zadužen za finansije – grad Beograd) Komisiji je prisustvovala Bobić Zorka (pomoćnik sekretara).

Nakon usvajanja zapisnika sa konstitutivne sednice, prešlo se na centralnu tačku dnevnog reda:

- Utvrđivanje visine transfera za 2007. godinu i prezentacija tabela sa obračunom iznosa po vrstama transfera i po jedinicama lokalne samouprave.

Svim članovima Komisije su uz poziv za sednicu dostavljene tabele sa iskazanim obračunom ukupne visine transfera, i to po pojedinim vrstama transfera i po jedinicama lokalne samouprave, na bazi kriterijuma i metodologije utvrđene Zakonom o finansiranju lokalne samouprave.

G-din Branislav Stipanović, savetnik ministra, upoznao je članove Komisije sa posledicama po visinu ukupnih transfera za 2007. godinu, koje su nastale sa promenama metodologije obračuna bruto domaćeg proizvoda (BDP). Naime, prilikom koncipiranja Zakona o finansiranju lokalne samouprave, utvrđeno je učešće transfera u BDP od 1,7% na bazi postojeće visine transfera za 2006. godinu (uvećane za srazmerno nadomeštanje gubitaka koji će u 2007. godini nastati po osnovu promena kod poreza na zarade) koja je stavljena u odnos prema BDP obračunatom po do tada važećoj metodologiji. Za 2007. godinu, visina transfera iznosila bi 27,7 milijardi dinara (1.628 * 1,7%), dok bi na osnovu obračunatog BDP prema novoj metodologiji, visina transfera za 2007. godinu iznosila 29,7 milijardi dinara ili 2 milijarde dinara više, a da se pri tome u stvarnosti nije realno promenio nijedan ključni pokazatelj (BDP, visina prihoda). Predsednik Komisije je obavestila članove Komisije, da će na idućoj sednici Komisije, kada se bude odlučivalo o visini transfera za 2007. godinu, predložiti da u okviru iznosa transfera od 29,7 milijardi dinara budu sadržani i funkcionalni namenski transferi.

Nakon toga, Branislav Stipanović je detaljno izložio obračun iznosa transfera po pojedinim vrstama, definisanim u Zakonu. Takođe, zaključeno je da će za narednu sednicu, na kojoj će se odlučivati o iznosima transfera za 2007. godinu, biti pripremljene nove tabele sa iznosima transfera, a na osnovu inoviranih podataka o broju odeljenja u osnovnom i srednjem obrazovanju i broja dece obuhvaćene neposrednom dečijom zaštitom.

Treća sednica Komisije za finansiranje lokalne samouprave održaće se 25. oktobra 2006. godine, u prostorijama Ministarsva finansija – Uprava za trezor.