Vesti

ODRŽANA KONSTITUTIVNA SEDNICA KOMISIJE ZA FINANSIRANJE LOKALNE SAMOUPRAVE


U sredu, 4. oktobra 2006. godine, u prostorijama Ministarstva finansija, održana je prva, konstitutivna sednica Komisije za finansiranje lokalne samouprave.

Zakon o finansiranju lokalne samouprave, usvojen 14. jula 2006. godine, u članu 50. predviđa osnivanje Komisije u cilju obezbeđenja načela pravičnosti, efikasnosti i otvorenosti sistema finansiranja lokalne samouprave i davanja preporuka za njegovo unapređenje.

Komisija u okviru svojih nadležnosti:

  • analizira kriterijume i merila za dodelu nenamenskih i funkcionalnih transfera i utvrđivanje njihove visine po jedinicama lokalne samouprave,
  • analizira programe za dodeljivanje namenskih transfera u užem smislu, uključujući postupke dodeljivanja i kriterijume za izbor,
  • prati vertikalnu i horizontalnu ujednačenost sistema, stepen zaduženosti jedinica lokalne samouprave i rezultate izmena sistema finansiranja lokalne samouprave i priprema godišnje izveštaje o tome,
  • priprema predloge za izmenu i poboljšanje sistema finansiranja lokalne samouprave.

Komisija ima 11 članova, od kojih predsednika i 5 članova imenuje Vlada, a pet članova Stalna konferencija gradova i opština.

U skladu s tim, Predsedništvo SKGO je na svojoj Petoj sednici, održanoj 13. septembra 2006. godine, imenovalo sledeće članove Komisije:

  1. Dušan Bajec, član Gradskog veća zadužen za finansije, Grad Beograd
  2. dr Stanislav Momčilović, predsednik opštine, Opština Surdulica
  3. Zoran Todosijević, šef Odseka za budžetsko i trezorsko poslovanje, Opština Čačak
  4. Neda Zrnić, vođa Grupe za budžetsku inspekciju i reviziju, Opština Subotica
  5. Miroljub Ćosić, opštinski menadžer, Opština Kruševac

Vlada Republike Srbije je svojim rešenjem od 21. septembra 2006. godine, imenovala:

Za predsednika:

  1. Biserka Pavlović, viši savetnik u Ministarstvu finansija, Uprava za trezor

Za članove:

  1. Borislav Borović, pomoćnik ministra u Ministarstvu za kapitalne investicije
  2. Milomir Vidaković, savetnik u Ministarstavu za državnu upravu i lokalnu samoupravu
  3. mr Jovica Đukić, pokrajinski sekretar za finansije
  4. Miloš Janković, državni sekretar u Ministarstvu prosvete i sporta
  5. Nada Maslovarić, viši savetnik u Ministarstvu zdravlja

Konstitutivnoj sednici su, osim članova Komisije, prisustvovali i direktor Uprave za trezor, g-đa Vesna Džinić, pomoćnik-koordinator direktora Uprave za trezor, g-đa Danica Magovac i pomoćnik direktora Uprave, g-đa Ružica Stojiljković, pomoćnik direktora Poreske uprave, g. Dejan Stojanović, član Odbora za lokalnu samoupravu Narodne skupštine RS, g. Goran Rakovac i sekretar g. Dragan Luković, predsednik SKGO, g. Željko Ožegović, generalni sekretar SKGO, g. Đorđe Staničić i predstavnici SKGO.

Na ovoj sednici, razmatran je plan rada Komisije, predlog Poslovnika o radu, kao i procena ostvarenja BDP-a u 2006. godini.

Predsednik SKGO, g. Željko Ožegović je naglasio dobre rezultate dosadašnje saradnje Ministarstva finansija i SKGO koji se ogledaju u usvajanju Zakona o finansiranju lokalne samouprave, kao važnog instrumenta u procesu približavanja Srbije Evropskoj Uniji.

Pomoćnik direktora Poreske uprave je predstavio projekat fiskalne decentralizacije, koji podrazumeva opštu obuku za lokalnu samoupravu u oblasti administriranja izvornih prihoda, specijalizovane obuke za različite vrste izvornih prihoda i izradu informacionog sistema za finansiranje lokalne samouprave koji bi trebalo da olakša rad budućih lokalnih poreskih uprava. Takođe, u pogledu preuzimanja zaposlenih od Poreske uprave, Poreska uprava je izradila organizacionu šemu za svaku opštinu sa optimalnom strukturom zaposlenih u pogledu broja i kvalifikacione strukture koja će biti objavljena na vebsajtu Uprave i SKGO.

Na sednici se raspravljalo i o parametrima za izračunavanje iznosa transfera jedinicama lokalne samouprave. Prisutni predstavnici ministarstava su se obavezali da za sledeći sastanak Komisije dostave članovima osnovne, polazne parametre za izračunavanje transfera.

Zbog veoma kratkih rokova za izradu budžeta jedinica lokalne samouprave, naredni sastanak Komisije će se održati sledeće nedelje u prostorijama SKGO.