Vesti

Prva sednica Odbora SKGO za društvene delatnosti

Odbor SKGO za društvene delatnosti konstituisan je 5. marta 2010. godine. Sednicom je predsedavao Milan Tlačinac, predsedavajući Odbora i predsednik opštine Čukarica. Na sednici je za zamenika predsednika Odbora izabran Mihalj Njilaš, predsednik opštine Kanjiža. Na sednici je bilo prisutno preko 60 učesnika iz 48 gradova i opština iz cele Srbije.

U okviru sednice Odbora organizovana je javna rasprava o Nacrtu zakona o socijalnoj zaštiti, koji su predstavili Ljubomir Pejaković, savetnik ministra za rad i socijalnu politiku i Živorad Gajić, direktor Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu. Prisutni su aktivno učestvovali u raspravi, i većina primedbi se odnosila na transfere za socijalnu zaštitu.

Odbor je uputio dve inicijative nadležnim ministarstvima. Prva inicijativa je upućena Ministarstvu prosvete i odnosi se na uključivanje SKGO u rad Radne grupe za izradu kriterijuma školske mreže Srbije. Dok je druga inicijativa upućena Ministarstvu kulture i predstavlja zahtev za uključivanje SKGO u izradu Nacionalne strategije o kulturi. Na sednici su formirane tri radne grupe u okviru Odbora: za obrazovanje i zapošljavanje, sport i omladinu i kulturu.