Vesti

ODRŽANA KONFERENCIJA ’’Nagrada za najbolji primer iz prakse lokalne samouprave“

Stalna konferencija gradova i opština je u petak, 29. septembra bila organizator Konferencije i svečane dodele nagrada za najbolji primer iz prakse lokalne samouprave.

Skup su otvorili Njegova Ekselencija Ron van Dartel, ambasador Kraljevine Holandije u Srbiji i Željko Ožegović, predsednik Stalne konferencije i opštine Novi Beograd. Više o ciljevima projekta i pravilima evaluacije govorio je Jan Edvin Vanders, a Silvija Ivanova iz Saveta Evrope predstavila je program Saveta Evrope “Nagrade za najbolje iskustvo u lokalnoj samoupravi” koji će realizovati u saradnji sa Stalnom konferencijom. Osvrt na iskustva u domenu sprovođenja ovakvog projekta u svojim zemljama dale su Rosita Rajčeva iz Fondacije za razvoj lokalne samouprave iz Bugarske i Agnješka Mogonj, direktorka Fondacije za razvoj lokalne demokratije Poljske, kao i predstavnici poljskih opština.

Konferencija je organizovana kao završni događaj projekta „Nagrada za najbolji primer iz prakse lokalne samouprave“ koji je Stalna konferencija realizovala u saradnji sa holandskom asocijacijom lokalnih vlasti - VNG, a sredstva za implementaciju je obezbedilo holandsko Ministarstvo inostranih poslova.

Organizovanjem konferencije o najboljim primerima iz prakse lokalne samouprave, gradovima i opštinama u Srbiji po prvi put je omogućeno da predstave svoje rezultate i podele ih sa drugima.

Konkurs je bio otvoren do 31. jula 2006. godine, i ukupno je pristiglo 76 primera najbolje prakse. Evaluacioni odbor je imao težak zadatak da izabere najbolje u predloženim kategorijama. Rukovodeći se kriterijumima: preduzimljivosti, korisnosti, inovativnosti, uspešnosti i primenljivosti, Evaluacioni odbor je izabrao trinaest primera iz devet kategorija koji su predstavljeni na konferenciji. Finalisti su bili sledeće opštine: Inđija i gradska opština Novi Beograd u kategoriji unapređenje gradske/opštinske uprave; gradska opština Zemun u kategoriji održivi razvoj i zaštita životne sredine; Pirot i Koceljeva u kategoriji podrška lokalnom ekonomskom razvoju; Lebane u kategoriji komunalne usluge i stanovanje; Šabac i grad Kragujevac u kategoriji socijalna politika; Arilje u kategoriji inicijative namenjene mladima; Vranje u kategoriji unapređenje položaja manjina; gradska opština Palilula(Niš) i Valjevo u kategoriji etika i transparentnost i Pančevo u kategoriji kultura i sport.

Nakon što su svi kandidati predstavili svoja iskustva, predstavnici gradova i opština su imali priliku da glasaju i izaberu 3 najbolja primera. Predsednik glasačke komisije, Radiša Dragojević, predsednik opštine Petrovac na Mlavi, po obavljenom prebrojavanju glasova objavio je rezultate: prvo mesto su podelile opštine Arilje i Koceljeva sa istim brojem glasova (15), a treće plasirana niška opština Palilula je osvojila 11 bodova. Posebna nagrada je bila namenjena opštini koja je poslala najviše primera, i nju je osvojio grad Niš.

Svi finalisti su dobili povelje kao najbolji u svojoj kategoriji, dok su tri prvoplasirane opštine dobile i statue i simbolične nagrade. Sponzori nagrada su bile firme PriceWaterCoopers, Microsoft i Canon. S obzirom da su dve opštine podelile prvo mesto, prvoplasirani su se dogovorili da prva nagrada, laptop računar, pripadne opštini Koceljeva, dok je opština Arilje preuzela nagradu namenjenu drugoplasiranom, laserski štampač u USB. Kao trećeplasirana, niška opština Palilula je dobila skener. Sve tri nagrađene opštine su dobile po 1 Microsoft XP i Office paket, dok je grad Niš kao posebnu nagradu dobio digitalni aparat marke Canon.
Primeri koji su ušli u finale biće predstavljeni u publikaciji koja će se štampati na srpskom i engleskom jeziku, a svi primeri će biti dostupni u elektronskoj formi na sajtu Stalne konferencije i na CD-u.

Stalna konferencija gradova i opština ima nameru da nastavi sa sličnim akcijama i ubuduće i time doprinese uspostavljanju bolje komunikacije i razmeni iskustva između lokalnih samouprava.