Vesti

RADNA POSETA FREDRIKŠTADU I OSLU - NORVEŠKA


U okviru realizacije Akcionog plana za 2006. godinu Programa zaštite životne sredine i održivog razvoja u gradovima i opštinama Srbije, grupa od 14 predstavnika pilot opština u kojima se odvija proces izrade lokalnog strateškog plana održivog razoja, posetila je opštinu Fredrikštad u Norveškoj. Pored lokalnih poverenika za održivi razvoj, u grupi su bila i dva eksterna facilitatora, predsednik mreže „Koalicija LA21“, predstavnik novinske kuće „Politika“ i članovi Projektnog tima.

Poseta je planirana i realizovana kao obostrana razmena iskustava i najvećih izazova koje su opštine imale u procesu strateškog planiranja održivog razvoja. U opštini Fredrikštad nas je pozdravio predsednik opštine, gospodin Ole Habet, koji je održao i prezentaciju o saradnji između lokalnih privrednika i opštinske vlasti u cilju razvoja opštine. Budući da su prvi put otpočeli sa procesom izrade strategije održivog razvoja Fredrikštada još pre 15 godina, lokalne vlasti su istu praksu participativnog planiranja zadržale kako u procesima izrade ostalih razvojnih planova tako i prilikom rešavanja tekućih problema. Upravo sa ciljem da se sagleda mesto i uloga svih aktera u ovom složenom procesu, održane su prezentacije i susreti sa predstavnicima stručnih službi lokalne uprave, predstavnicima mesnih zajednica, lokalnih medija i partija koje učestvuju u radu lokalne skupštine.

Vrlo zapaženo su prošle i prezentacije različitih izazova i problema koji su se javili tokom rada u našim Pilot opštinama, a koje su predstavili lokalni poverenici tokom dve posebno organizovane radionice. Norveške kolege nisu štedele pohvale za način na koji je većina ovih problema rešena, a za neke od njih su imali i dodatne predloge i sugestije. Svoje zadovoljstvo ukupnim tokom ove posete nisu krili ni Norveški partneri, jer je to bila dobra prilika da se ponovo prisete svojih uspona i padova u radu na Lokalnoj agendi 21 u Fredrikstadu, procesu, metodologiji, ali i izazovima sa kojima se tim koji je bio zadužen za izradu Agende susretao.

Poseta Fredrikštadu u slici i reči