Vesti

ODRŽANA ČETVRTA SEDNICA ODBORA SKGO ZA URBANIZAM


Četvrta sednica Odbora za urbanizam SKGO održana je u ponedeljak, 25.09.2006. godine u prostorijama SKGO sa početkom u 11,00 časova.

Sednicom je predsedavao predsednik Odbora za urbanizam, gospodin Mića Stanković, a osim članova Odbora prisustvovali su i gosti iz Ministarstva za kapitalne investicije, GTZ kancelarije za upravljanje zemljištem i UN Habitata.

Sednica je održana prema sledećem dnevnom redu:

  1. Usvajanje zapisnika sa treće sednice Odbora za urbanizam
  2. Izveštaj Radne grupe za GIS
  3. Razmatranje Studije o reformi finansiranja građevinskog zemljišta
  4. Prezentacija Nacrta zakona o socijalnom stanovanju
  5. Primeri opštinskih stambenih agencija
  6. Razno

Na sednici je usvojen Izveštaj sa prve sednice Radne grupe za GIS. Na predlog Radne grupe za GIS, Ministarstvu za kapitalne investicije biće dostavljena inicijativa za formiranje nacionalnog koordinacionog tela za GIS. Ministarstvu za nauku i zaštitu životne sredine biće dostavljen predlog da se geografski informacioni sistemi uvrste u Nacionalnu strategiju razvoja informacionog društva, a Republičkom geodetskom zavodu inicijativa za hitno donošenje nove Uredbe o visini naknade za korišćenje podataka premera i katastra i pružanje usluga Republičkog geodetskog zavoda.

Na sednici Odbora predstavljena je Studija o reformi finansiranja građevinskog zemljišta, koju je izradio Centar za liberalno-demokrastke studije. Sa sednice Odbora snažno je podržana inicijativa za hitnu privatizaciju građevinskog zemljišta. S druge strane, Odbor je prihvatio mišljenje radne grupe za pravna pitanja o tome da se naknada za korišćenje građevinskog zemljišta ne treba ukidati ni integrisati sa porezom na imovinu, a kao osnovni razlog za to navedeni su različiti kriterijumi za utvrđivanje osnovice za ova dva prihoda. Članovi Odbora su izrazili želju i spremnost da budu uključeni u pripremu seta novih zakona iz oblasti prostornog planiranja, građevinskog zemljišta i denacionalizacije, koji se izrađuje pod pokroviteljstvom Ministarstva za ekonomske odnose sa inostranstvom.

Članovima Odbora je predstavljen Nacrt zakona o socijalnom stanovanju. Kao jedna od pilot aktivnosti UN Habitata u oblasti reforme stambene oblasti članovima Odbora predstavljena je gradska stambena agencija iz Kragujevca.

Više informacija o sednici možete dobiti od sekretara Odbora, gospođe Klare Danilović:

Telefon: 011 3223 446
Faks: 011 3221 215
E-mail: klara.danilovic@skgo.org