Vesti

ODRŽANA PETA SEDNICA PREDSEDNIŠTVA SKGO

Peta sednica Predsedništva SKGO, kojom je predsedavao gospodin Željko Ožegović, predsednik opštine Novi Beograd, održana je 13. septembra 2006. godine u Beogradu. Na ovoj sednici je u duhu prethodnih, doneto više značajnih odluka, preporuka i zaključaka kao i inicijativa prema centralnim organima vlasti.

Kako je i poznato, na svojoj Četvrtoj sednici, Predsedništvo SKGO je u skladu sa zakonskmim rešenjima pozvalo svoje članice da istaknu kandidature za članstvo u Komisiji za finansiranje lokalne samouprave i dalo mandat predsedniku i generalnom sekretaru SKGO da poštujući unapred utvrđene kriterijumime daju predlog članova pomenute Komisije. Predlog odluke je na ovoj sednici razmatran i uz nekolicinu konstruktivnih sugestija, doneta je Odluka kojom je imenovano 5 od ukupno 11 članova Komisije za finansiranje lokalne samouprave. Još jedna odluka doneta na osnovu odluke sa prethodne sednice je odluka o proširenju Saveta za evropske integracije SKGO sa još dva člana. U cilju ravnomernije teritorijalne zastupljenosti i rodne ravnopravnosti, Predsedništvo je proširilo Savet imenujući za članove predsednike opština Negotin i Šabac.

Na ovoj sednici, pokrenute su inicijative Odbora za energetsku efikasnost SKGO za izmene zakona o energetici i donošenje podzakonskih akata o obavezama lokalne samouprave koje proizilaze iz ovog zakona, inicijativa Odbora za zaštitu životne sredine SKGO da se 2007. godina proglasi za Godinu zaštite životne sredine što je jednoglasno i usvojeno i obnova inicijative za za ratifikaciju Evropske povelje o lokalnoj samoupravi pred Narodnom Skupštinom i Vladom Republike Srbije. Na dnevnom redu sednice našao se i predlog za usvajanje dokumenta o neporednom učešću građana u javnom životu na lokalnom nivou. Ovaj dokument nastao je kao proizvod aktivnosti na projektu ’Podrška jačanju građanskog učešća’ koji SKGO sprovodi uz stručnu i finansijsku podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju(SDC). Predsedništvo je usvojilo ovaj dokument i Preporuku. Usvajajući ove predloge, Predsedništvo je ukazalo na značaj neposrednog učešća građana i pružilo predloge organima centralne i lokalne vlasti za reformu postojećeg stanja i pozvalo Vladu na izradu buduće nacionalne strategije/politike.

Tema koja je izazvala najviše reakcija bila je promena Pocedure za imenovanje članova delegacije Republike Srbije u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, shodno zaključku Vlade Republike Srbije. Posle iznošenja ozbiljnih rezervi na promenu Procedure Saveta Evrope i ukazujući na nesklad sa procedurama za imenovanje članova Saveta Evrope. Predsedništvo je usvojilo predložene zaključke i utvrdilo predlog SKGO za imenovanje članova delegacije u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, pritom vodeći računa o svim relevantnim kriterijumima.

Na kraju sednice članovi predsedništva upoznali su se sa konceptom godišnjeg okupljanja, kojim se predviđa da godišnje okupljanje članica SKGO zameni Nacionalna konferencija koja će, većim delom, biti posvećena temi građanskog učešća. Ova konferencija pružila bi članicama SKGO priliku da se upoznaju sa ostalim projektima SKGO, ali i sa primerima dobre prakse drugih opština. Detaljan koncept Nacionalne konferencije biće razrađen u narednom periodu.
Više informacija u vezi sednice može se dobiti telefonom: 011/3221-283 – Kabinet generalnog sekretara SKGO ili od sekretara Predsedištva, Drndić Darka darko.drndic@skgo.org