Vesti

Odbor za lokalni ekonomski razvoj

Prva, konstitutivna sednica Odbora SKGO za lokalni ekonomski razvoj održana je 4. marta 2010. godine, u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština. Sednicom je predsedavao Zoran Seizović, predsednik opštine Vrnjačka Banja.

Odbor je na sednici usvojio Poslovnik o radu i Plan rada za 2010. godinu, a za zamenika je izabran Boban Stanković, pomoćnik gradonačelnika Vranja za lokalni ekonomski razvoj. Članovima Odbora je predočeno da će se tokom marta 2010. godine raditi analiza pravnog okvira koja reguliše status pašnjaka i utrina. Iako Zakon o vraćanju utrina i pašnjaka na korišćenje selima iz 1992. godine jasno zabranjuje promenu namene zemljišta koje je preneto selima na korišćenje, izuzev izgradnje ribnjaka, lokalne samouprave smatraju da se većina površina ne koristi u te svrhe već kao smetlišta, i predlaže izmenu pravne regulative i mogućnost korišćenja tih površina u druge svrhe, tj. prenamenu zemljišta.

Na sednici su usvojene i tri inicijative pokrenute na poslednjoj sednici Odbora u prethodnom sazivu. S obzirom da banje predstavljaju veliki potencijal za dalji razvoj turizma u Srbiji, prva inicijativa se odnosi na ostvarivanje saradnje sa Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja - Sektorom za turizam, povodom izrade Predloga zakona o banjama. Druga inicijativa se odnosi na ostvarivanje saradnje sa pomenutim ministarstvom - Sektorom za privredu i privatizaciju, u vezi izrade Predloga zakona o zadrugama, jer Odbor smatra da zadrugarstvo predstavlja vrlo važan i dinamičan faktor razvoja privrede u Srbiji. Treća inicijativa je upućena Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za uključivanje predstavnika SKGO u Nacionalni savet za ruralni razvoj, budući da je uloga lokalnih aktera u evropskom modelu ruralnog razvoja ključna.

Odbor za lokalni ekonomski razvoj je izabrao i svoje predstavnike u Radnim grupama za obrazovanje i zapošljavanje i za razmatranje pitanja korišćenja prirodnih dobara. Radna grupa za obrazovanje i zapošljavanje je podržana od nemačke fondacije Konrad Adenauer, i cilj rada je veća povezanost i usklađenost obrazovanja i tržišta rada kroz jačanje lokalnih saveta za zapošljavanje i promovisanje obrazovanja kao instrumenta ekonomskog razvoja. Radna grupa za pitanje korišćenja prirodnih dobara treba da razmotri i usaglasi važeći zakonski okvir koji će omogućiti da kroz punu primenu zakona i iznosi delova naknada za korišćenje ovih dobara budu stavljeni u funkciju lokalnog ekonomskog razvoja.