Vesti

ODRŽANA DRUGA SEDNICA RADNE GRUPE ZA PRAVNA PITANJA ODBORA SKGO ZA URBANIZAM


Druga sednica radne grupe za pravna pitanja Odbora za urbanizam, održana je 08.09.2006. godine.

Sednicom je predsedavao predsednik Radne grupe, gospodin Mirko Lazić iz opštine Kučevo, a prisustvovali su sledeći članovi:

1. Nikola Ustić, opština Aranđelovac,
2. Tanja Urban, opština Ruma i
3. Natalija Stojanović, Inžinjerska Komora Srbije.
Gospodin Zoran Lukić bio je opravdano odsutan. Sednici je takođe prisustvovao i potpredsednik Odbora za urbanizam, gospodin Radislav Jelačić.

Na dnevnom redu bilo je razmatranje `Studije o reformi finansiranja građevinskog zemljišta` koju je izradio Centar za liberalno -demokratske studije, koja će biti predstavljena na sledećoj sednici Odbora za urbanizam.

Na sednici su usvojeni sledeći Zaključci:

1. Radna grupa za pravna pitanja Odbora za urbanizam SKGO mišljenja je da bi Odbor za urbanizam SKGO trebalo da bude aktivno uključen i upoznat sa pripremom novog seta zakona iz oblasti prostornog planiranja, urbanizma i građevinskog zemljišta, koje priprema Ministarstvo za ekonomske odnose sa inostranstvom.

2. `Studija o reformi finansiranja građevinskog zemljišta` bi trebalo da ide u susret zakonskim rešenjima iz oblasti prostornog planiranja, urbanizma i građevinskog zemljišta, koja će se naći u okviru novog seta zakona koji priprema Ministarstvo za ekonomske odnose sa inostranstvom, tako da predložena rešenja iz pomenute Studije budu kompatibilna sa rešenjima iz budućih zakona .

3. Radna grupa za pravna pitanja zalaže se za privatizaciju građevinskog zemljišta u najskorijoj budućnosti. Takođe, članovi Radne grupe se zalažu za afirmaciju naknade za korišćenje građevinskog zemljišta, kao jednog od značajnih lokalnih prihoda, ali u pravcu uspostavljanja zemljišne rente, nakon obavljene privatizacije građevinskog zemljišta.

4. Merila i kriterijumi za utvrđivanje iznosa naknade za korišćenje građevinskog zemljišta i poreza na imovinu ne mogu biti slični ili isti, pa samim tim ni jedinstveni. Radna grupa ne podržava predlog za ukidanje naknade za korišćenje građevinskog zemljišta i njeno integrisanje sa porezom na imovinu, a kao osnovni razlog za to navodi različite kriterijume za utvrđivanje osnovice za ova dva prihoda.

5. Ove zaključke Radna grupa prosleđuje Odboru za urbanizam na dalje razmatranje i usvajanje.