Vesti

ODRŽAN OKRUGLI STO: Reforma finansiranja građevinskog zemljišta


U četvrtak, 27.07.2006. godine u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština održan je okrugli sto na temu `Reforma finansiranja građevinskog zemljišta`. Okrugli sto je organizovan u saradnji sa Centrom za liberalno-demokratske studije, koji je izradio istoimenu studiju koja je na okruglom stolu predstavljena predstavnicima lokalnih samouprava i opštinskih javnih preduzeća za građevinsko zemljište. Osim predstavnika iz oko 20 opština, okruglom stolu prisustvovali su i gosti iz Ministarstva za kapitalne investicije i medjunarodnih organizacija koje se bave ovom problematikom.

Okrugli sto otvorili su generalni sekretar SKGO g. Đorđe Staničić i predsednik CLDS-a g. Boris Begović. Gospodin Marko Paunović iz CLDS-a je u ime autora studije dao kratak osvrt na postojeći sistem finansiranja građevinskog zemljišta u Srbiji, analizirajući najpre pravni okvir, a zatim i stanje u pet opština/gradova koji su bili predmet studije. On je rekao da je prihod lokalnih zajednica od naknade za korišćenje građevinskog zemljišta u 2005. godini iznosio oko 5,5 milijardi dinara (70 miliona evra), što predstavlja važan izvor prihoda za lokalne samouprave.

Osnovni kriterijumi pri određivanju visine naknade za korišćenje građevinskog zemljišta su površina, lokacija i namena objekta i mnogi drugi kriterijumi koji se razlikuju od opštine do opštine. Problem je u tome što se naknade ne određuju na osnovu tržišne vrednosti već administrativnim putem pa tako nema mogućnosti za racionalno korišćenje zemljišta.

Centar za liberalno-demokratske studije dao je predlog reforme po kojoj bi trebalo na prvom mestu da se privatizuje građevinsko zemljište, a da se naknada za korišćenje građevinskog zemljišta ukine i integriše u porez na imovinu. Reforma obuhvata i prelazak sa administrativno utvrđene osnovice za plaćanje poreza na tržišno određenu poresku osnovicu.

Studija je izazvala veliku pažnju i interesovanje prisutnih, tako da su se u diskusiji mogla čuti različita mišljenja, kako sa lokalnog, tako i sa republičkog nivoa. Svi prisutni su se, međutim, složili da je privatizacija građevinskog zemljišta neminovnost, ali da o pitanjima ko će ubirati prihode od privatizacije i ko će vršiti obeštećenje bivših vlasnika treba povesti širu diskusiju u budućnosti. Generalni sekretar SKGO predložio je da se zaključci studije proslede nadležnim telima Stalne konferencije kako bi se ka organima centralne vlasti uputila inicijativa za izmene postojećih zakona, a lokalnim samoupravama uputile smernice za dalje postupanje.

Što se tiče budućnosti direkcija za građevinsko zemljište, opšte je mišljenje prisutnih da će se njihov status u budućnosti menjati. Kako su one indirektni korisnici opštinskog budžeta i nemaju prava na sticanje prihoda, moguće je da će u budućnosti ove direkcije biti integrisane u lokalne uprave, mada je istaknuto da ova preduzeća mogu imati značajnu ulogu ukoliko se zaista izvrši integracija naknade za korišćenje zemljišta i poreza na imovinu, zbog toga što direkcije poseduju prilično ažurne podatke o nepokretnostima na teritorijama svojih opština.