Vesti

ZAVRŠENA JAVNA RASPRAVA O NACRTU DOKUMENTA ‘Neposredno učešće građana u javnom životu na lokalnom nivou’

U periodu od 15. juna do 15. jula 2006. godine organizovana je široka javna rasprava nacrta dokumenta “Neposredno učešeće građana u javnom životu na lokalnom nivou“ koji je izradila Radna grupa SKGO u okviru projekta Podrška jačanju građanskog učešća u javnom životu na lokalnom nivou koji sprovodi Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) uz podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju u Srbiji (SDC).

Cilj javne rasprave bilo je sagledavanje nacrta ovog dokumenta od strane jedinica lokalne samouprave, republičkih organa, nevladinih organizacija, zainteresovanih predstavnika struke i šire javnosti, kao i identifikovanje predloga za dopunu ili korekciju preporuka koje su u dokumentu date.

Prva aktivnost u organizovanju javne rasprave bila je distribucija nacrta dokumenta svim zainteresovanim akterima. Tako je dokument dostavljen, između ostalog, Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, članovima Odbora za lokalnu samoupravu Narodne skupštine Republike Srbije, Pokrajinskom sekretarijatu za lokalnu samoupravu i međuopštinsku saradnju AP Vojvodine, svim jedinicama lokalne samouprave, NVO i drugim zainteresovanim insituticijama i pojedincima.

Regionalne javne rasprave organizovane su u 11 gradova i opština u Srbiji. Na javnim raspravama učestvovali su predstavnici 52 lokalne zajednice, Pokrajinskog sekretarijata za lokalnu samoupravu i međuopštinsku saradanju AP Vojvodine, 37 NVO, 15 mesnih zajednica i više od dvadeset medijskih kuća.

U sklopu organizovanja javne rasprave štampan je informativni flajer koji je u saradnji sa gradskim i opštinskim upravama deljen građanima. Osim toga na sajtu www.b92.net/info postavljen je informativni baner. Putem banera i flajera građani su pozivani da preuzmu dokument sa internet sajta SKGO, da se upoznaju sa njegovim sadržajem i da pošalju svoje komentare, primedbe i predloge na za to posebno otvorenu elektronsku adresu.

Sve primedbe, kritike ili predlozi usmereni ka unapređenju ovog dokumenta biće dostavljeni Radnoj grupi SKGO i uzeti u obizir prilikom izrade konačnog izgleda ovog dokumenta.

Zahvaljujemo se svima koji su uzeli učešće u javnoj raspravi nacrta dokumenta „Neposredno učešće građana u javnom životu na lokalnom nivou“. Hteli bismo da istaknemo važnost učešća svih predstavnika republičkih, pokrajinskih i lokalnih organa, nevladinih organizacija, medija i građana koji su prepoznali značaj ove teme i svojim predlozima i komentarima omogućili kvalitetniju finalizaciju dokumenta.