Vesti

ODRŽANA ČETVRTA SEDNICA PREDSEDNIŠTVA SKGO: Novi Zakon o finansiranju lokalne samouprave - pravi korak ka decentralizaciji u Srbiji


Četvrta sednica Predsedništva SKGO, kojom je predsedavao Željko Ožegović, predsednik opštine Novi Beograd, održana je 14. jula 2006. godine u Beogradu. Sednica je bila većim delom posvećena Zakonu o finansiranju lokalne samouprave, koji je danas usvojila Narodna skupština Republike Srbije. Stalna konferencija gradova i opština je kao nacionalna asocijacija lokalnih vlasti u Srbiji intenzivno učestvovala u izradi ovog propisa. Prema rešenjima iz novog zakona, Stalna konferencija gradova i opština imenovaće 5 od ukupno 11 članova Komisije za finansiranje lokalne samouprave, mešovitog tela čiji će glavni zadatak biti analiza kriterijuma i merila za dodelu nenamenskih i funkcionalnih transfera i utvrđivanje njihove visine po jedinicama lokalne samouprave. Predsedništvo SKGO će pozvati svoje članice da istaknu kandidature za članstvo u Komisiji za finansiranje lokalne samouprave, dok će konačna odluka o članstvu biti doneta početkom septembra.

Razmatrajući problem nedovoljno jasnih kriterijuma po kojima se vrši raspodela sredstava iz budžeta Republike opštinama u Srbiji na osnovu konkursa koje objavljuju nadležna ministarstva, Predsedništvo SKGO je podržalo inicijativu koju je podneo predsednik opštine Paraćin, gospodin Saša Paunović, da se Vladi RS uputi zahtev sa predlogom za utvrđivanje preciznih i transparentnih kriterijuma raspodele budžetskih sredstava koja se dodeljuju lokalnim zajednicama po bilo kom osnovu, kako bi se istim utemeljila izvesnost i transparentnost. Istovremeno se zahteva uvođenje egzaktnih parametara u sistemu bodovanja projekata kako bi se isključila svaka subjektivnost u odlučivanju.

Na sednici Predsedništva izabrani su i članovi Saveta za evropske integracije Stalne konferencije gradova i opština.

Više informacija u vezi sednice može se dobiti telefonom: 011/3221-283 – Kabinet generalnog sekretara SKGO ili od sekretara Predsedištva, Drndić Darka darko.drndic@skgo.org.