Vesti

Prva sednica Odbora SKGO za finansije

Prva, konstitutivna sednica Odbora SKGO za finansije, održana je 3. marta 2010. godine, u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština. Na sednici su, pored članova Odbora, bili prisutni i predsednik Saveta Državne revizorske institucije, Radoslav Sretenović, i Ružica Stoiljković, viši savetnik pri Ministarstvu finansija. Sednicom je predsedavao Ljubiša Simović, gradonačelnik Kraljeva.

Najznačajnija tačka dnevnog reda bilo je pitanje revizije finansijskih izveštaja budžeta lokalne samouprave. Radoslav Sretenović, predsednik Saveta Državne revizorske institucije podsetio je prisutne da je revizija finansijskih izveštaja budžeta lokalne samouprave obavezna po novom Zakonu o budžetskom sistemu. Revizori DRI će vršiti reviziju budžeta nekih lokalnih samouprava, dok će ostale biti prinuđene da same izaberu komercijalnog revizora. Pre početka samog procesa ono što DRI zahteva jeste odluka skupštine opštine o reviziji.

Ružica Stoiljković, pomoćnica ministra finansija je, pozivajući se na Zakon o budžetskom sistemu, podsetila da su revizorski izveštaji o budžetima lokalnih samouprava obaveza opština i sastavni deo završnog računa.

U okviru tačke razno, Kristofer Kačmarski, koordinator za lokalne finansije u okviru Projekta podrške opštinama IPA 2007, predstavio je ukratko program, fokusirajući se na njegovu drugu komponentu koja se odnosi na lokalne finansije. Projektni tim MSP IPA 2007 će u okviru druge komponente usko sarađivati sa Stalnom konferencijom gradova i opština, kao i sa institucijama kao što je Komisija za finansiranje lokalne samouprave i ostalim radnim grupama koje će naknadno biti oformljene. Planirane aktivnosti su, između ostalog, i formiranje instrumenata za prikupljanje poreza na imovinu i ostalih taksi na lokalnom nivou, podrška programskim i kapitalnim budžetima, razvoj tržišta municipalnih obveznica, kao i predlozi za unapređenje zakonodavnog sistema.

U poslednjem segmentu sastanka formirana je Radna grupa za imovinu lokalne samouprave. Ljubiša Simović, predsednik Odbora, podsetio je prisutne na značaj pitanja regulisanja imovine lokalne samouprave, koje je već dugo jedna od glavnih prepreka na putu ekonomskog razvoja gradova i opština, kao i punog ostvarenja njihove finansijske samostalnosti. Za članove Radne grupe izabrani su predstavnici Užica, Sremske Mitrovice, Velike Plane, Beograda i Paraćina, dok je za sekretara imenovana Aleksandra Milić, pravni savetnik SKGO.