Vesti

ODRŽANA DRUGA KONFERENCIJA `ODRŽIVI RAZVOJ U SRBIJI`


U Somboru je 30-31. maja 2006. godine održana druga konferencija «Održivi razvoj u Srbiji» u organizaciji Stalne konferencije gradova i opština uz podršku norveške Asocijacije lokalnih i regionalnih vlasti. Ovaj skup održan je pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije Borisa Tadića, koji je svojim prisustvom i obraćanjem istakao glavne teme Konferencije – kako iskoristiti ono što nam je dato, odnosno kako strateški razmišljati o budućnosti zajednice i njenom napretku. Konferenciji su prisustvovali predstavnici šesdeset opština iz Srbije, brojni mediji i međunarodne organizacije.


Strategija lokalnog održivog razvoja promovisana je i usvojena pre godinu dana na Konferenciji u Beogradu posle koje se sedam pilot opština iz Srbije aktivno priključilo ovom projektu Stalne konferencije gradova i opština. Posle godinu dana, na Drugoj konferenciji o lokalnom održivom razvoju održanom prošle nedelje u Somboru predstavljeni su rezultati ovog projekta, koji afirmiše koncept održivog razvoja.


Prvog dana konferencije učesnici su uživali u pozorišnoj predstavi «Pokondirena tikva» Jovana Sterije Popovića u izvođenju Narodnog pozorišta iz Smederevske Palanke u zgradi Narodnog pozorišta u Somboru. U toj istoj zgradi sutradan je nastavljena Konferencija.


U prvom, svečanom delu konferencije govorili su predsednik Srbije Boris Tadić, ministar trgovine, turizma i usluga u Vladi Republike Srbije Bojan Dimitrijević i predsednik opštine Sombor Jovan Slavković. Konferenciju je otvorio generalni sekretar SKGO-a Đorđe Staničić, koji je predstavio tim koji rukovodi ovim projektom.


U drugom delu konferencije održana je plenarna sednica na kojoj su govorili Ole Jorgen Gran, savetnik norveške Asocijacije lokalnih i regionalnih vlasti, Slobodan Milutinović koordinator Programa SKGO i predstavnici opštinskih foruma Bečeja, Varvarina, Koceljeve, Paraćina, Prokuplja, Smederevske Palanke, Sombora i Varvarina.


U poslednjem delu konferencije govorili su Jovan Protić, menadžer Projekta za izradu Nacionalne strategije održivog razvoja i Aleksandra Jović, menadžer tima za implementaciju Strategije za smanjene siromaštva u Srbiji, i Sanda Šimić, predstavnik Ministarstva za ekonomske odnose sa inostranstvom.


Najzanimljiviji deo Konferencije bila je prezentacija tzv. «studija slučaja». Na sceni somborskog pozorišta «zaigrali» su predstavnici opštinskih foruma Sombora, Bečeja, Koceljeve, Paraćina, Varvarina, Prokuplja i Smederevske Palanke, koji su ponosno predstavili svoj rezultat: Strategiju održivog lokalnog razvoja sa prepoznatljivim logoom i sloganom kampanje.Ono što je povezivalo sve pilot-opštine jeste zajednička vizija o razvoju sredina iz kojih su dolazili u kojima, uzgred, nije bilo strateškog planiranja unazad dvadesetak godina.


Fotografije sa skupa:

- Foto 1

- Foto 2

- Foto 3

- Foto 4