Vesti

POTPISANI UGOVORI SA OPŠTINAMA ZA FINANSIRANJE MALIH OPŠTINSKIH PROJEKATA ZA 2006.


Nemačka organizacija za tehničku saradnju (GTZ) i Stalna konferencija gradova i opština, obavile su 3. maja 2006. godine, u okviru programa “Modernizacija komunalnih usluga”, potpisivanje Ugovora za poboljšanje vodosnabdevanja i upravljanja čvrstim otpadom za 2006. godinu. Ugovori su potpisani sa opštinama izabranim na osnovu konkursa koji je završen 20. marta 2006. godine. Ovoj svečanosti su prisustvovali: G-n Otmar Grajf, predstavnik Ambasade Savezne Republike Nemačke, dr Zigfried Brenke, vođa Programa “Modernizacija komunalnih usluga”, g-n Djordje Staničić, generalni sekretar SKGO, dr Vladan Karamarković, pomoćnik ministra za rudarstvo i energetiku, g-n Velimir Gavrilović, pomoćnik ministra za ekonomske odnose sa inostranstvom, g-n Zoran Tešić, šef odseka za upravljanje otpadom, iz Uprave za zaštitu životne sredine, gradonačelnici i drugi predstavnici izabranih opština, kao i medija.

Pomenuti ugovori su od velikog značaja za male opštine, koje nemaju dovoljno sopstvenih mogućnosti za poboljšanje infrastrukture.

GTZ-ov program „Modernizacija komunalnih usluga“ je u saradnji sa SKGO, a preko BMZ-a (Ministarstvo za privrednu saradnju) Savezne Republike Nemačke, upravo za ove opštine osnovao fond za male projekte u visini od oko 285.000 evra za 2006. godinu.

Odabrano je 13 projekata, za koje je obezbeđeno oko 235.000 evra, dok će za ostatak sredstava naknadno biti potpisani sporazumi sa još dve opštine koje budu izabrane za finansiranje. Opštine i projekti koji se finansiraju u 2006. godini su sledeći: Ćićevac, Kuršumlija, Ljubovija, Majdanpek, Aleksandrovac, Ljig, Osečina, Sokobanja, Trgovište, Dimitrovgrad, Malo Crniće, Nova Varoš i Žagubica.

Program za 2006. godinu predstavlja nastavak ulaganja u infrastrukturu malih opština u koje je u 2004. i 2005 godini uloženo 440.000 evra za 24 projekata.

Sporazumi o dodeljivanju donacija potpisani za 2006. godinu između opština i GTZ-a će pokriti do 50% planirane investicije u maksimalnom iznosu do 25.000 € po projektu. U to je uključena i stručna podrška eksperata, koji će pomagati opštinama u konkretnom planiranju i tehničkom izvođenju projekta.