Vesti

Prva sednica Odbora SKGO za urbanizam i stanovanje

Odbor SKGO za urbanizam i stanovanje u novom sazivu konstituisan je 2. marta 2010. godine u Beogradu. Odborom predsedava dr. Mileta Mihajlov, gradonačelnik Zrenjanina, dok je za zamenika predsednika Odbora izabran predstavnik grada Sombora.

Na sednici su predstavljeni modeli lokalnih akata koji uređuju problematiku građevinskog zemljišta, pripremani uz podršku partnerskih organizacija i resornog Ministarstva. Model odluke o utvrđivanju naknade za uređenje građevinskog zemljišta, kao i Model odluke o otuđivanju i davanju u zakup građevinskog zemljišta pobudili su veliko interesovanje prisutnih članova. Zbog velikog broja spornih pitanja predloženo je da se ovi modeli i dalje dorađuju pomoću sugestija koje će stizati od gradova i opština prilikom njihove primene.

Odbor će u narednom periodu sarađivati sa projektom „Unapređenje upravljanja zemljištem na nivou lokalnih samouprava u Srbiji“ koji finansira nemačka Vlada, a u oblasti stanovanja sa Programom za urbani razvoj iz Beograda.

Na sednici su predstavljene Preporuke Zaštitnika građana opštinama i gradovima u vezi vođenja postupaka legalizacije. Odbor za urbanizam i stanovanje doneo je Zaključak da se preko Zaštitnika građana inicira da budu donete preporuke za republičke organe i organizacije koji takođe imaju nadležnosti u pogledu legalizacije - u pogledu definisanja rokova za postupanje i njihovog poštovanja.