Vesti

STUDIJSKO PUTOVANJE U SAVEZNU REPUBLIKU NEMAČKU


U organizaciji GTZ kancelarije za upravljanje zemljištem, u periodu od 07.05. do 13.05.2006. godine, organizovano je studijsko putovanje u Saveznu Republiku Nemačku. Grupu iz Srbije sačinjavala su po dva predstavnika iz pet pilot opština/gradova (Niš, Kragujevac, Valjevo, Sombor i Subotica), po jedan predstavnik RGZ-a i predstavnik SKGO. Predstavnici opština i gradova bili su uglavnom urbanisti i prostorni planeri iz opštinskih uprava i javnih preduzeća, ali i drugi radnici uprave - članovi radnih grupa za uvođenje GIS-a.



Prvog dana posete grupa iz Srbije bila je pozvana da prisustvuje ceremoniji svečanog potpisivanja ugovora o saradnji između Ministarstva za privredu pokrajine Baden Vinterberg, Nemačke agencije za tehničku saradnju GTZ, Republičkog geodetskog zavoda i Evropske agencije za rekonstrukciju, u trajanju od dve godine. Nakon prisustva potpisivanju usledila je poseta Pokrajinskom geodetskom zavod u Štutgartu i Gradskoj katastarskoj upravi grada Štutgarta. Našim predstavnicima bilo je zanimljivo to što veliki gradovi u Nemačkoj sami vode poslove katastarskog premera, tj. što je katastar u okviru gradske uprave, što znatno olakšava poslove upravljanja zemljištem.


Drugog dana usledila je poseta opštini Vajblingen koja se nalazi oko 12 km od Štutgarta. U tom gradu grupa je posetila Okružni geodetski zavod, a zatim i samu opštinsku upravu, gde su im predstavnici uprave odgovarali na pitanja iz oblasti urbanističkog planiranja i izdavanja građevinskih dozvola. Tom prilikom goste iz Srbije pozdravio je i zamenik gradonačelnika Vajblingena.


Trećeg dana grupa je posetila uslužni centar za izdavanje građevinskih dozvola u gradskoj upravi Štutgarta. Na tom mestu gosti iz Srbije videli su sve prednosti GIS-a u praksi, odnosno šta znači ova aplikacija prilikom svakodnevnog rešavanja zahteva građana.


Četvrtog dana grupa je otputovala u Lajpcig, gde je posetila gradsku upravu, službu za geoinformacioni sistem i uređenje zemljišta. S obzirom na to da su problemi gradova u Istočnoj Nemačkoj specifični i sličniji našoj stvarnosti, ova poseta bila je posebno interesantna. Služba za katastar grada Lajpciga takođe je sastavni deo gradske uprave, a našim predstavnicima posebno je bilo interesantno da čuju kako se rešavaju pitanja ispravljanja granica parcela zemljišta izgrađenog u prethodnom, socijalističkom periodu. U službi za urbanizam grada Lajpciga posetioci iz Srbije saznali su sve o problematici renoviranja gradova i sanacije stambenih zgrada.


Poslednjeg dana studijskog putovanja grupa je posetila grad Baucen, koji se nalazi na tromeđi Nemačke, Poljske i Češke. U Baucenu živi najveća zajednica Lužičkih Srba u Nemačkoj. U ovom gradu grupi je prezentovan GIS koji izrađuje javno komunalno preduzeće, a koristi ga više zainteresovanih opština u okruženju preko privatnog preduzeća provajdera. Predstavnike iz Srbije najviše je fascinirala prezentacija predsednika male opštine Hovald (5000 stanovnika), koji je govorio o tome kako je na sopstvenu inicijativu, sa svojih 13 radnika uprave napravio komunalni GIS za potrebe svoje opštine. Iako se radi o maloj opštini za naše prilike, izuzetan utisak na posetioce ostavio je domaćinski pristup, sistematičnost i odlučnost da se uprava modernizuje i racionalizuje. Tada su posetioci shvatili koliko je važno da nosioci odlučivanja u našim opštinama i gradovima shvate prednosti GIS-a i da bez njihove podrške ovakvi projekti ne mogu uspeti.