Vesti

ODRŽANA 23. GENERALNA SKUPŠTINA CEMR: Lokalne vlasti Srbije sve bliže Evropskoj Uniji


Delegacija Stalne konferencije gradova i opština, na čelu sa predsednikom, g. Željkom Ožegovićem, predsednikom Opštine Novi Beograd, učestvovala je na 23. generalnoj skupštini Saveta evropskih opština i regija (CEMR), koja je održana u vremenu od 10-12. maja u austrijskom gradu Inzbruku.

CEMR je najvažnija evropska organizacija koja okuplja lokalne vlasti iz svih zemalja EU i – kao novopridružene članove – lokalne vlasti Zapadnog Balkana. Predsednik CEMR je Mihael Hojpl, gradonačelnik Beča.

Na ovom značajnom skupu učestvovalo je 1300 najviših predstavnika lokalnih i regionalnih vlasti Evrope koji su, tokom 3 dana trajanja Skupštine, u plenarnim zasedanjima raspravljali o pitanjima koja su od suštinskog značaja za razvoj lokalne i regionalne demokratije u Evropi, kao i o pitanjima od značaja za dalji razvoj i funkcionisanje asocijacije.

Glavna tema Generalne skupštine CEMR bila je ''Pružanje usluga građanima od strane lokalnih vlasti'', a jedna od značajnih tema kojima je bilo posvećeno specijalno zasedanje Generalne skupštine, bila je saradnja sa lokalnim vlastima Jugoistočne Evrope, u kontekstu procesa pridruživanja našeg regiona Evropskoj Uniji.