Vesti

ODRŽANA DRUGA SEDNICA ODBORA SKGO ZA PRIVREDNI RAZVOJ


Druga sednica Odbora za privredni razvoj održana je 09.05.2006. godine u prostorijama Stalne konferencije gradova i i opština. Sednicom je predsedavao Zoran Pajkić, predsednik Odbora za privredni razvoj i predsednik opštine Golubac. Pored članova Odbora, sednici su prisustvovali i gosti iz Ministarstva za ekonomske odnose sa inostranstvom: Željko Kljun, savetnik, Dragana Stanković, savetnik, Gorana Stojanović, saradnik i Vlatko Sekulović, državni sekretar, Jelena Krstić-Ranđić, viši savetnik iz Garancijskog fonda, Dragiša Rakonjac iz opštine Prijepolje, Slavenko Đokić iz IRD i Dušan Vasiljević i Miodrag Bogdanović sa MEGA programa.


Sednica je održana po predloženom dnevnom redu. Nakon usvajanja zapisnika i Plana rada Odbora, formirana je Radna grupa za pravna pitanja koja broji pet članova, a čiji je zadatak da analizira pravne propise, daje mišljenja na predložena zakonska rešenja i pokreće inicijative za donošenje novih propisa u cilju stvaranja povoljnog pravnog ambijenta za privredni razvoj.


Gospodin Vlatko Sekulović, državni sekretar za ekonomske odnose sa inostranstvom, ukratko je predstavio najnoviju verziju Nacrta zakona o industrijskim i tehnološkim parkovima i zatražio od članova Odbora za privredni razvoj da mu dostave komentare na postojeći Nacrt, a da SKGO prosledi gradovima i opštinama zahtev Ministarstva da naprave procenu prosečnih troškova primarne i sekundarne infrastrukture za 10, 30 i 50 hektara.


Gospođa Jelena Krstić-Ranđić je predstavila Garancijski fond kao nisko profitnu institucija koja pre svega obavlja poslove izdavanja garancija, na ime obezbeđivanja dela kredita koje banke u Republici Srbiji odobravaju privrednim subjektima. Zatim se osvrnula na prioritete prilikom izdavanja garancija, interese preduzetnika i banaka, kao i na ograničenja sa kojima se fond do sada susretao.


Strateški plan opštine Prijepolje prezentovao je Dragiša Rakonjac, načelnik za privredu i finansije, koji je ukazao na faze kroz koje je ovaj plan prošao, kao i na aktivnosti koje su do sada realizovane.Logistička podrška u izradi plana je pružena od strane SKGO i UNDP.


Kolege sa MEGA programa su predložile da se model kancelarije za lokalni ekonomski razvoj usvoji kao dokument koji uz mala prilagođavanja može biti primenjen u svim gradovima i opštinama, što je Odbor i usvojio.


Od strane gospodina Živka Markovića, potpredsednika Odbora za privredni razvoj i predsednika SO Pećinci, upućena je inicijativa za preradu postojećeg ili donošenje novog Zakona o nerazvijenim područjima.

Na kraju sednice je predstavljen projekat: “Nagrada za najbolji primer iz prakse lokalne samouprave“ i podeljen je promotivni materijal.

Za eventualne dodatne informacije u vezi sednice možete se obratiti sekretaru Odbora, gospođi Slađani Grujić:

Telefon: 011 3223 446
Faks: 011 3221 215
E-mail: sladjana.grujic@skgo.org