Vesti

POTPISANI UGOVORI SA OPŠTINAMA ZA POBOLJŠANJE VODOSNABDEVANJA, EKOLOŠKI ČIST AMBIJENT I ENERGETSKU EFIKASNOST ZA 2006.


U okviru Programa “Modernizacija komunalnih usluga”, nemačka organizacija za tehničku saradnju (GTZ) i Stalna konferencija gradova i opština 3. maja 2006. godine organizovale su potpisivanje Ugovora za finansiranje opštinskih projekata iz oblasti poboljšanja vodosnabdevanja i upravljanja čvrstim otpadom.

GTZ-ov program „Modernizacija komunalnih usluga“ je u saradnji sa SKGO, a preko BMZ-a (Ministarstvo za privrednu saradnju Savezne Republike Nemačke), upravo za mele opštine osnovao fond za male projekte u visini od oko 285.000 evra za 2006 godinu. Odabrano je 14 projekata za isto toliko opština (Ćićevac, Kuršumlija, Ljubovija, Majdanpek, Dimitrovgrad, Malo Crniće, Nova Varoš, Žagubica, Aleksandrovac, Golubac, Ljig, Osečina, Sokobanja i Trgovište), za koje je obezbeđeno oko 235.000 evra, dok će za ostatak sredstava naknadno biti potpisani sporazumi sa još dve opštine koje budu izabrane za finansiranje. Pomenuti ugovori su od velikog značaja za male opštine koje nemaju dovoljno sopstvenih mogućnosti za poboljšanje infrastrukture i Projekat predstavlja nastavak ulaganja u infrastrukturu tih opština u koje je, inače u 2004. i 2005 godini uloženo 440.000 evra za 24 projekata.

Trenutno se potpisuju ugovori o dodeljivanju donacija između opština i GTZ-a. Opštine će dobiti donaciju koja će pokriti do 50% planirane investicije u maksimalnom iznosu do 25.000 € po projektu. U to je uključena i stručna podrška eksperata, koji će pomagati opštinama u konkretnom planiranju i tehničkom izvođenju projekta.

Svečanosti potpisivanja prisustvovali su:

  • Dr Veselin Veličkov, predsedavajući Odbora za komunalne delatnosti i stanovanje SKGO
  • Otmar Grajf, referent za privrednu saradnju ambasade Savezne Republike Nemačke
  • Velimir Gavrilović, pomoćnik ministra, Ministarstvo za ekonomske odnose sa inostranstvom
  • Dr Vladan Karamarković, pomoćnik ministra, Ministarstvo rudarstva i energetike
  • Zoran Tešić, predstavnik Uprave za zaštitu životne sredine Ministarstva nauke i zaštite životne sredine
  • Dr Zigfrid Brenke, Vođa GTZ projekta “Modernizacija komunalnih usluga”

Posle potpisivanja Ugovora organizovana je Konferencija za novinare, na kojoj su govorili gore pomenuti gosti.