Vesti

ODRŽAN SEMINAR: Opštine i turistički razvoj


Stalna konferencija gradova i opština učestvovala je na 28. Međunarodnom sajmu turizma od 19. – 22. aprila. Tim povodom, 20. aprila održan je seminar pod nazivom »Opštine i turistički razvoj«, čime je Stalna konferencija gradova i opština želela da se priključi akciji republičkog Ministarstva trgovine, turizma i usluga i na taj način pomogne našim opštinama da naprave pomak u turističkom razvoju i planiranju. Na seminaru koji je organizovan u saradnji sa Ministarstvom inostarnih poslova Francuske i Ujedinjenim gradovima Francuske, predstavljeni su potencijali kulturnog i seoskog turizma, a našim opštinama je pružena prilika da razmene iskustva sa kolegama iz Francuske.

Seminar je otvorio predsednik SKGO i predsednik opštine Novi Beograd, Željko Ožegović, istakavši da je turizam danas dinamična privredna grana koja može da doprinese ekonomskom razvoju zemlje, a u čemu značajan doprinos mogu dati upravo opštine. »Poseban akcenat stavljen na seoski i kulturni turizam iz ekonomskih razloga«, poručio je Ožegović, poentirajući da je razvoj kulturnog turizma i očuvanje tradicije i nacionalne posebnosti zastupljena svuda u Evropi, pa da tako može biti i u Srbiji. Benoa Šneder, zamenik savetnika za saradnju i kulturne aktivnosti Ambasade Francuske u SCG, je izrazio uverenje da u Srbiji ima mnogo dinamičnih ljudi i da bi Srbija i Francuska zajedničkim snagama mogle povećati značaj kulturne baštine, dok je njegov kolega, Alan Fermon, predsednik Grupe SCG u Ujedinjenim gradovima Francuske i zamenik gradonačelnika Nevera, rekao da je želja francuske delegacije da doprinese srpskoj integraciji u Evropu. Fermon je objasnio da je za proteklih pet godina razvijana saradnja ne samo između izabranih lica, već, kako je istakao kao mnogo važnije – saradnja između stanovništva. »Paradoksalno je da jedan Beograd ne bude u ujedinjenoj Evropi«, rekao je Fermon, »naša misija nije humanitarni čin, već saradnja između svih nas, saradnja koja nas ujedinjuje«.

Ministar trgovine, turizma i usluga, Bojan Dimitrijević, prezentirao je »Strategiju razvoja turizma i uloga optina«. Kako je objasnio, strategija je pokrenuta pre godinu dana, sa intencijom da se poveća svest svih o potencijalu i značaju turizma kao privredne grane i da se napravi mreža privatnog i javnog sektora. Strategija ima zadatak da odgovori na tri pitanja: Gde je srpski turizam danas, kakva je vizija domaćeg turizma u budućnosti i kojim sredstvima ostvariti tu viziju. Kao glavne zadatke ministar je naveo poboljšanje smeštaja (što, kako je rekao, predstavlja ključnu prepreku razvoju turizma), zatim razvoj kompletnog turističkog sistema u smislu pravljenja kompletne baze podataka, poboljšanje kvaliteta turističkog sistema, odnosno agencijskih usluga i razvoj dodatne turističke ponude. Uz to, poručio je, mora se sprečiti divlja gradnja, izraditi planovi reka i jezera i razviti mala i srednja turistička preduzeća.

Na seminaru su govorili i Milica Čubrilo, direktorka Turističke organizacije Srbije, Žilijen Buo, predstavnik Ujedinjenih gradova Francuske, Floran Ombret, zamenica gradonačelnika grada Nevera, Emanuel Kastro, predstavnik odbora za turizam iz Belfora, dr Jovan Popesku, predsednik Centra za odgovorni i održivi razvoj turizma, Bernar Garnije, predsednik Francuskog udruženja za seoski turizam za departman Saon i Loar, Iv Arno, odbornik opštine Betob i šef grupe za Solidarni turizam i lokalni razvoj asocijacije Beton – Crna Gora, Zorica Zlatić Ivković, viši kustos Muzeja na otvorenom – Staro selo, Sirogojno, Milenko Filipović, predsednik opštine Sremski Karlovci i Danilo Bašić, predsednik opštine Palilula i predsednik Odbora SKGO za kulturu, omladinu i sport.