Vesti

ODRŽANA DRUGA SEDNICA PREDSEDNIŠTVA SKGO

Druga sednica Predsedništva Konferencije održana je 06. aprila 2006. godine, u Beogradu.

Na sednici su razmatrane sledeće tačke dnevnog reda:

  1. Usvajanje zapisnika Prve sednice Predsedništva
  2. Predlog izveštaja o radu:
    2.1 Izveštaj o realizaciji zaključaka Prve sednice Predsedništva
    2.2 Izveštaj generalnog sekretara o radu SKGO od 35. skupštine do Druge
    sednice Predsedništva
  3. Reagovanje SKGO i gradova i opština u vanrednim situacijama, prouzrokovanim elementarnim nepogodama i prirodnim katastrofama
  4. Predlog odluke o formiranju, strukturi i delokrugu Saveta za evropske integracije SKGO
  5. Aktivnosti SKGO u 2006. godini
    5.1 Program rada tela i organa SKGO i plan rada po projektima
    5.2 Nacrt Akcionog plana Predsedništva za intenziviranje procesa decentralizacije
    5.3 Nacrt strategije SKGO u oblasti zastupanja – prevod ekspertskog izveštaja
    5.4 Novi i planirani projekti za 2006.
  6. Izveštaj Nadzornog odbora
    6.1 Finansijski izveštaj za 2005. godinu
    6.2 Finansijski plan za 2006.godinu
  7. Razno

Na sednici su usvojena sledeća saopštenja:

PROTEST PROTIV POVEĆANJA CENE VIZE

Predsedništvo Stalne konferencije gradova i opština pridružuje se protestu Građanskog pakta za Jugoistočnu Evropu protiv povećanja cene viza za građane država Zapadnog Balkana, čiju mogućnost razmatra Evropski savet za pravdu i unutrašnje poslove.

Predsedništvo Stalne konferencije gradova i opština se, na svojoj 2. sednici održanoj 06. aprila 2006. u Beogradu, jednoglasno pridružilo protestu, jer smatra da bi povećanje cene viza sa 35 na 60 evra još više ograničilo i otežalo ionako slabe mogućnosti građana zemalja van Unije da putuju u EU. Postojeći vizni režim već umnogome otežava napredovanje ka evropskim integracijama, a Zapadni Balkan jeste deo Evrope i naša je budućnost u Evropskoj uniji. Cena od 35 evra je već dovoljno velika za mnoge građane i podići je na 60 evra znači još jednu prepreku na putu ka što boljoj komunikaciji u širem smislu, što pogađa veći deo populacije zemalja Zapadnog Balkana.

Stalna konferencija gradova i opština se pridružuje pozivu Evropskom savetu za pravdu i unutrašnje poslove da preispita odluku o povećanju cene viza. Takođe, pozivamo ministre pravde i unutrašnjih poslova Evropske unije da nađu put za liberalizaciju viznog režima umesto da postavljaju još teže prepreke saradnji Zapadnog Balkana i Evropske unije.

ZA INTENZIVIRANJE PROCESA DECENTRALIZACIJE

Predsedništvo Stalne konferencije gradova i opština je na svojoj 2. sednici održanoj 6. aprila 2006. u Beogradu, zaključilo da je potrebno preduzeti hitne mere radi saniranja posledica poplava i klizišta, koje su pogodile više od polovine ukupnog broja gradova i opština u zemlji i prevencije eventualnih budućih posledica prirodnih nepogoda i katastrofa.

  • Stalna konferencija gradova i opština će, u saradnji sa drugim državnim organima i stručnjacima, u najkraćem vremenu sačiniti preporuke za neophodne mere sanacije i uputiti ih ugroženim opštinama koje su pogođene nepogodama
  • Vladi Republike Srbije će se uputiti zahtev za HITNIM regulisanjem ove oblasti i izradom strategije koja bi olakšala rešavanje eventualnih budućih prirodnih katastrofa i njihovih posledica po gradove i opštine i građane.

Predsedništvo je usvojilo Akcioni plan za intenziviranje procesa decentralizacije, koji ima za cilj identifikaciju konkretnih aktivnosti i koraka da bi se što pre finalizirali zakonski tekstovi o imovini lokalne samouprave, finansiranju lokalne samouprave, statusu lokalnih službenika i glavnom gradu.

Predsedništvo je, takođe, donelo odluku o formiranju Saveta SKGO za evropske integracije, koja predviđa saradnju predstavnika gradova i opština sa jedne strane i državnih institucija i organizacija, kao i nevladinih organizacija s druge strane u definisanju i rešavanju zadataka na putu ka evropskim integracijama.