Vesti

STUDIJSKA POSETA DELEGACIJE SKGO OPŠTINAMA U BUGARSKOJ


U okviru projekta Stalne konferencija gradova i opština ’Podrška jačanju građanskog učešća na lokalnom nivou’, u periodu od 27-30. marta 2006. organizovana je studijska poseta opštinama u Bugarskoj.

Cilj posete bio je upoznavanje predstavnika lokalnih zajednica iz Srbije sa programom ‘Forum’ koji pomaže SDC u gradovima Smoljan i Čirpan. Ovaj program za svoju glavni cilj ima učešće građana u razmatranju razvoja i implementaciji određenih politika, programa i projekata u lokalnoj sredini.

‘Forum’ kao model za učešće građana pruža priliku građanima da preuzmu aktivnost kao pojedinci ili predstavnici određene društvene grupe u javnoj diskusiji i živoj razmeni ideja, predloga i vizija o važnim pitanjima budućeg razvoja svoje lokalne zajednice, unapređujući tako i partnerstvo između građana i institucija.

Članove delegacije iz Srbije primili su i gradonačelnici ova dva grada sa kojima su, pored međusobnog predstavljanja opština, razmenili iskustva i o odnosu sa državnim organima, zakonodavnom okviru, implementaciji projekata, korišćenju fondova Evropske unije, razvoju turizma, očuvanju kulturno-istorijskog nasleđa i drugim temama od zajedničkog interesa.

Na kraju posete delegacija SKGO imala je priliku i da poseti kulturno-istorijska mesta od velikog značaja za gradove Smoljan i Čirpan.