Vesti

ODRŽANA KONFERENCIJА: `Policija u lokalnoj zajednici i bezbednost zajednice – Završetak projekta i širenje dobre prakse`


Odeljenje za međunarodni razvoj Vlade Velike Britanije (DFID) i Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) organizovali su 30. marta 2006. godine konferenciju pod nazivom 'Policija u lokalnoj zajednici i bezbednost zajednice – Završetak projekta i širenje dobre prakse'.

Projekat Policija u lokalnoj zajednici i bezbednost zajednice započeo je februara 2003. godine i realizovan je u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije i predstavnicima lokalne samouprave i lokalnih institucija u pilot opštinama Novi Bečej, Vrnjačka Banja, Zvezdara, Kragujevac, Preševo, Bujanovac i Medveđa. Projekat je realizovan kroz angažovanje lokalne policije, građana i lokalnih institucija u sačinjavanju okvira za rešavanje lokalnih bezbednosnih problema. Osnovni cilj projekta je da se obezbedi održivost stvorenih struktura i njihovog funkcionisanja u partnerstvu, kako bi se sačinila osnova za reformu rada policije i stvaranje kapaciteta za multi-agencijski pristup bezbednosti na nacionalnom nivou.

DFID je na ovoj konferenciji, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Stalnom konferencijom gradova i opština, predstavio postignute rezultate i neke od primera dobre prakse i otvori diskusiju između profesionalaca iz policije i predstavnika lokalne samouprave, u nadi da će time biti stvoreni mehanizmi da se dobra praksa proširi i na opštine koje nisu bile direktno obuhvaćene projektom.