Vesti

ODRŽANA KONFERENCIJA ‘Za aktivnijeg građanina’


Beogradski hotel 'Inter-kontinental' bio je 6. marta mesto održavanja Prve nacionalne konferencije pod sloganom Za aktivnijeg građanina. Ovaj skup predstavljao je jednu od aktivnosti u okviru projekta 'Podrška jačanju građanskog učešća na lokalnom nivou', koji Stalna konferencija gradova i opština sprovodi uz finansijsku i stručnu pomoć Švajcarske agencije za razvoj i saradnju u Srbiji i Crnoj Gori.

Uprkos lošim vremenskim prilikama, u hotelu su se u jutarnjim satima okupili brojni predstavnici opštinskih vlasti, visokih zvaničnika, predstavnici vladinih i nevladinih organizacija i institucija, diplomatskog kora i međunarodnih donatorskih organizacija. U uvodnom delu, učesnicima se obratio predsednik Stalne konferencije gradova i opština g. Željko Ožegović, čijem izlaganju je usledilo obraćanje njegove ekselencije, g. Vilhelma Majera, ambasadora Švajcarske u SCG. Prisutne je pozdravio i g. Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO, koji je u ime Stalne konferencije predstavio projekat. Prvi deo skupa protekao je u predstavljanju dva istraživanja prezentovana u publikaciji »Građansko učešće na lokalnom nivou«, koja je podeljena u sklopu radnog materijala. To su istraživanje postojećeg stanja u domenu učešća građana na nivou Republike Srbije koje je agencija Strategic Marketing sprovela za potrebe projekta i komparativna analiza pravnog i političkog okvira u našoj zemlji i u nekim susednim i zapadnoevropskim zemljama, rad profesora Bogoljuba Milosavljevića.

U popodnevnom delu konferencije održane su dve radionice na kojima su izneti osnovni problemi građanskog učešća na lokalnom nivou kod nas i u nekim drugim okruženjima, i izneti primeri dobre prakse u organizaciji, uz preporuke na koji način prebroditi probleme i unaprediti praksu u ovoj važnoj oblasti funkcionisanja demokratije. Specijalni gosti konferencije bili su kolege iz bugarskog projekta Forum, koji su kroz svoja izlaganja približili iskustvo bugarskih lokalnih vlasti u ovoj oblasti.

Kao prilika da se na jednom mestu sakupe predstavnici različitih sektora i akteri koji iz različitih uglova gledaju na pitanje učešća građana, konferencija je značajna i zbog toga što će njeni zaključci biti korišćeni u daljem radu na ovom projektu, u izradi strateškog dokumenta koji treba da pruži smernice za buduća, naprednija rešenja za Srbiju u oblasti učešća građana na lokalnom nivou.

Fotografije sa skupa:
 

Foto 1
 Foto 2
 Foto 3