Vesti

STUDIJSKA POSETA ČEŠKOJ REPUBLICI


U organizaciji firme MEPCO, koju je osnovao Savez opština i gradova Češke Republike (SMO), specijalizovane za pružanje savetodavnih usluga i trening centre, petočlana delegacija iz Srbije posetila je Češku Republiku u periodu od 21.02. do 28.02.2006. godine.

Delegaciju su činili: predsednik opštine Bela Crkva, predsednik opštine Pantelej - Niš, sekretar Odbora za lokalnu samoupravu u Narodnoj Skupštini, zamenik pokrajinskog sekretara za lokalnu samoupravu i međuopštinsku saradnju, i predstavnik Stalne konferencije gradova i opština.

Prvog dana organizovana je poseta Savezu čeških opština i gradova, gde je prezentovana unutrašnja organizacija Saveza, a zatim i delatnost njihovog specijalizovanog trening centra MEPCO. Najzanimljiviji deo prezentacije odnosio se na sistem državne uprave i lokalne samouprave u Češkoj Republici, kao i razvoj ovoga sistema u periodu od 1989. godine do danas.

Sledećeg dana organizovana je poseta Ministarstvu unutrašnjih poslova Češke Republike, u čijem je delokrugu i lokalna samouprava. Prezentacija u ovom Ministarstvu odnosila se na međunarodnu saradnju u oblasti razvoja lokalne samouprave. U Ministarstvu za regionalni i lokalni razvoj delegacija se upoznala sa problematikom evropskih strukturnih fondova, i postupcima za apliciranje opština i regiona za dobijanje sredstava iz tih fondova.