Vesti

Gradovi i opštine dobijaju nazad svoje pare?!

Ukoliko se razmatra ukidanje privremenih mera za prevazilaženje krize, kao što je porez na impulse u mobilnoj telefoniji, SKGO traži od republičke vlade da u istom paketu bude i mera kojom će se gradovima i opštinama vratiti transferna sredstva na nivo koji je i definisan Zakonom o finansiranju lokalne samouprave.
 

Ministarstvo telekomunikacija ponovo je najavilo ukidanje poreza od 10% na impulse u mobilnoj telefoniji. Prema izjavi specijalnog savetnika u ovom ministarstvu, pregovori oko ukidanja ovog poreza trenutno su u toku sa Ministarstvom finansija. Ovakva mera navodi na zaključak da efekti ekonomske krize u Srbiji očigledno ostaju iza nas i da se može početi sa ukidanjem kriznih mera donetih tokom prethodne godine.

Ako su opravdana očekivanja državnih zvaničnika da republički budžet izlazi iz krize i da treba pristupiti ukidanju privremenih mera iz 2009. godine, onda su svakako transferi gradovima i opštinama jedna od prvih mera čija primena mora biti okončana.

Porez na impulse u mobilnoj telefoniji je stupio na snagu 1. juna 2009. godine, kao deo paketa mera za povećanje republičkih prihoda i smanjenje budžetskog deficita. Republičkim budžetom za 2010. godinu je planiran nastavak primene ove mere i u tekućoj godini. Očekivani prihodi po ovom osnovu u 2009. godinu su bili predviđeni na nivou od 3 milijarde dinara.

SKGO posebno naglašava probleme koji su aktuelni u grupi najugroženijih opština, pre svega onih 60 lokalnih samouprava koje su bile obuhvaćene merom republičke vlade krajem 2009. godine, i kojima je u okviru jednokratne pomoći dodeljeno 200 miliona dinara. Ukupno smanjenje transfera za ovu grupu lokalnih samouprava je bilo nešto preko 1 milijarde dinara. Ukoliko republička vlada razmišlja o ukidanju jednokratnog poreza od koga su očekivani prihodi do 3 milijarde dinara, onda je logično da se prvo ovim opštinama nadoknade gubici.

Gradovi i opštine u Srbiji su u okviru mera za smanjenje rashoda republičkog budžeta u 2009. godini podneli najveći teret u odnosu na sve druge delove javnog sektora jer su transferna sredstva za lokalnu samoupravu smanjena u iznosu od gotovo 37% u odnosu na zakonom predviđen iznos (apsolutno smanjenje je bilo 15 milijardi dinara), što je bilo pojedinačno najveće smanjenje od svih rashoda republičkog budžeta koji su bili obuhvaćeni merama za smanjenje budžetskog deficita.

SKGO smatra da ukoliko je lokalna samouprava u godini krize podnela najveći teret smanjenja prihoda, onda je opravdano očekivati da će se naći prva u redu za vraćanje na nivo pre krize.

Vladimir Jovanović
Šef Službe za informisanje
064/870-3305

Željko Krnetić
Odnosi sa javnošću
064/870-3352