Vesti

ODRŽANA KONFERENCIJA - ’Kodeks ponašanja lokalnih funkcionera – korak ka implementaciji’


Stalna konferencija gradova i opština je 13. februara 2006. u Sava centru održala konferenciju pod nazivom Kodeks ponašanja lokalnih funkcionera – korak ka implementaciji.

Uvodnu reč je održao g. Željko Ožegović, predsednik Stalne konferencije gradova i opština i predsednik opštine Novi Beograd. U svom izlaganju predsednik Ožegović je podsetio prisutne u koliko lošem stanju su se nalazile institucije do 2000. godine. SKGO je početkom 2004. godine pokrenula inicijativu za usvajanje Etičkog kodeksa sa željom da se izgradi poverenje građana u lokalnu vlast. Kodeks je pravilo ponašanja, a njegova uloga je da štiti građane od samovolje lokalnih funkcionera i istovremeno da štiti lokalnu vlast od zahteva građana za ostvarivanjem prava koje im po Zakonu ne pripadaju. Potrebno je vreme za primenu Kodeksa, takođe je potrebno učešće svih segmenata društva, a SKGO je nosilac ovog procesa. G. Ožegović je podvukao ulogu i značaj medija, koji treba da ukazuju na dobre i loše primere, da predstavljaju izvor informisanja za građane kao i da upoznaju građane sa standardima ponašanja usvojenih u Kodeksu. Takođe je istakao značaj saradnje sa republičkim institucijama i da bez te saradnje ne može biti uspeha u ovom procesu. Kodeksu se zamera da nema odgovarajući kazneni deo i da samim tim nije efikasan. Međutim, Kodeks ne može da zadire u delokrug Zakona, koji su jedini akti sa kaznenim elementom. On je najavio drugu fazu implementacije projekta i izrazio uverenje u pun uspeh projekta uz pomoć ministarstva i medija.

G. Zoran Lončar, ministar za državnu upravu o lokalnu samoupravu, izrazio je svoje veliko zadovoljstvo zbog upućenog poziva i prilike da se obrati predstavnicima lokalne samouprave. Istakao je da su reforme uprave uopšte vrlo složen proces i da je to pravilo u tranzicionim zemljama. U ovom trenutku transformacija uprave vrši se u skladu sa Strategijom reforme do 2008. godine. Podsetio je da je doneto niz zakona u ovoj oblasti - Zakon o državnoj upravi, Zakon o Vladi, Zakon o državnim službenicima, Zakon o zaštitniku građana, itd. Rekao je da Vlada radi i na izradi podzakonskih okvira, a krajnji cilj je da se obezbedi visok kvalitet usluga koje će olakšati ostvarivanje prava građana. On je podvukao da je posle Zakona o lokalnoj samoupravi (ZLS), Kodeks najvažniji akt koji je do sada usvojilo 145 opština i gradova. Istakao je značaj i ulogu SKGO i da bez SKGO ne bismo imali ovaj rezultat. Značaj Kodeksa je to što za razliku od ZLS predstavlja akt samoobavezivanja nosilaca lokalne vlasti i pokazuje svest o odgovornosti prema građanima, on sadrži pravila bez sankcija u pravom smislu i time obezbeđuje zakonitost u radu i uspostavljanje poverenja. Prihvatajući Kodeks, jedinice lokalne samouprave su afirmisale odgovornost kao princip rada i iskazale spremnost za poštovanje evropskih standarda.

Godina 2006. je godina reformi lokalne samouprave, i ministar je izrazio nadu da će biti političke snage za donošenje novog Ustava u ovoj godini. Bude li te političke snage u ovoj godini, menjaće se ZLS, doneti Zakon o glavnom gradu i Zakon o radnim odnosima u lokalnoj samoupravi.

Đorđe Staničić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština, podsetio je učesnike konferencije kako je došlo do ideje da se krene u realizaciju ovog projekta. Prvi inicijalni materijal bilo je istraživanje CESID-a, kako doći do poverenja građana. Podaci dobijeni istraživanjem dali su za pravo da se pokrene ovo pitanje. Interesovalo nas je šta u Savetu Evrope postoji o ovom pitanju i prvo na šta smo naišli bio je Etički kodeks, koji su usvojile evropske zemlje. SKGO ima za cilj da povrati poverenje građana u lokalnu vlasti, da obezbedi da se lokalna samouprava lakše uključuje u predstojeće procese. Početak ovog projekta seže u kraj 2003. godine i u početak 2004. godine. U tom periodu započela je izborna kampanja, uplašili smo se da li će nas predizborna kampanja omesti, a pokazalo se da je strah bio neopravdan. Pokazalo se takođe, da je to bila prava tema oko koje su se okupljali kanditati. Posle izbora nastao je period kada je Etički kodeks trebalo implementirati.

Na Skupštini SKGO bilo je rasprave o ovom pitanju u smisu prilagođavanja Kodeksa našim uslovima. Ideja je bila da to bude akt samobavezivanja lokalnih samouprava. Ceo ovaj posao nije zatvoren, paralelno se odvijaju i drugi projekti za podršku ovoj ideji kao što je obuka odbornika, projekat podržan od strane OEBS-a. On je istako da sledi druga faza ovog projekta podržana od Vestminster fondacije za demokratiju.

U drugom delu Konferencije pod nazivom Borba protiv korupcije u Srbiji: pravni okvir i Kodeks ponašanja lokalnih funkcionera, učesnicima su se obratili: Danijel Popesku, predstavnik Saveta Evrope, koji je predstavio antikorupcijske programe Saveta Evrope i Dragan Zlatković, predsednik Opštine Lapovo i Ljubica Bogosavljević, predsednica Skupštine opštine Arilje, koji su predstavili Kodeks iz ugla predstavnika lokalnih vlasti. Vladimir Goati, direktor Transparentnosti Srbija i član Saveta za borbu protiv korupcije i Stanojla Mandić, sekretar službe Poverenika za informacije od javnog značaja, govorili su o vezi Kodeksa i postojećih zakona, konkretno Zakona o sprečavanju sukoba interesa i Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja.

U delu skupa nazvanom Kako dalje: Primena principa Kodeksa ponašanja na lokalnom nivou, učesnicima su se obratile gošće iz Engleske, Jadranka Foster, direktor za razvoj i Zamenik izvršnog direktora Vestminster fondacije, koja je govorila o podršci Vestminster fondacije SKGO i uvođenju Kodeksa u narednom periodu, i Mišel Viton, predstavnica Standards borda Velike Britanije koji se bavi praćenjem primene Kodeksa. Zoran Kostić, predsednik Opštine Mladenovac, preneo je iskustvo njegove opštine koja je prva u Srbiji formirala Savet za praćenje primene Kodeksa ponašanja lokalnih funkcionera u Srbiji. Nemanja Nenadić je predstavio Model odluke opštinskog Saveta za praćenje primene Kodeksa ponašanja lokalnih funkcionera, koji je SKGO pripremila u okviru novog projekta Uspostavljanja tela za praćenje Kodeksa u pilot opštinama, koji se realizuje uz podršku Vestminster fondacije.

U poslednjem delu događaja, sa pilot opštinama na novom projektu (Subotica, Zrenjanin, Šabac, Požarevac, Mladenovac, Kruševac, Kragujevac, Leskovac, Pirot i Vranje) potpisan je Sporazum o saradnji.

Ovom prilikom, predstavnicima svih gradova i opština koje su usvojile Kodeks dodeljene su uramljene povelje sa tekstom Kodeksa.