Vesti

ODRŽAN SASTANAK PREDSEDNIKA RESORNIH ODBORA SKGO


U Stalnoj konferenciji gradova i opština, 6. februara 2006. godine, održan je sastanak kome su prisustvovali novoizabrani predsednici odbora SKGO, partneri koji podržavaju rad odbora i sekretari odbora. Sastankom je predsedavao Željko Ožegović, predsednik SKGO i predsednik Opštine Novi Beograd.

Sastanak je organizovan sa ciljem da se novoizabranim predsednicima odbora predstavi struktura SKGO, kao i uloga, zadaci i fukcionisanje odbora.

Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO predstavio je učesnicima osnovne strateške ciljeve SKGO - zastupanje interesa lokalne samouprave i pružanje usluga. Predstavljeni su i zaključci Prve sednice Predsedništva SKGO. Predsednik SKGO najavio je važnost predstojećih konstitutivnih sednica odbora, koje će se održati tokom februara, i koje će značajno uticati na politiku i akcije koje će SKGO preduzimati u naredne dve godine. Rad odbora u velikoj meri doprinosi formulisanju inicijativa značajnih za dalji razvoj lokalne samouprave, koje SKGO prosleđuje centralnim organima. Ovakve inicijative bi takođe trebalo da utiču i na kvalitet partnerstva lokalnih i centralnih vlasti.

Učesnicima sastanka predstavljene su i najvažnije inicijative SKGO u prethodnom periodu: uspostavljanje imovine lokalne samouprave i reforma sistema finansiranja lokalne samouprave. Ove inicijative su u prethodnom periodu podržane od većine gradonačelnika i predsednika opština, kao i mnogih međunarodnih i domaćih partnera SKGO.

Predstavnici međunarodnih i donatoriskih organizacija, partnera SKGO koji podržavaju rad nekih od resornih odbora SKGO, predstavili su načine na koje doprinose kvalitetnijem radu odbora, naročito u smislu tehničke i ekspertske podrške.