Vesti

ODRŽANA KONSTITUTIVNA SEDNICA NOVOG PREDSEDNIŠTVA SKGO: Decentralizacija - ključni preduslov ubrzanog razvoja


U Beogradu je 31.01.2006. godine održana Prva konstitutivna sednica Predsedništva Stalne konferencije gradova i opština, izabranog na 35. skupštini ove organizacije. Sednicom je predsedavao predsednik opštine Novi Beograd, Željko Ožegović, koji je na Skupštini izabran za predsednika Stalne konferencije sa dvogodišnjim mandatom.

Članovi Predsedništva – 19 gradonačelnika i predsednika opština iz različitih krajeva Srbije su na sednici izrazili nevericu u spremnost centralnih vlasti da sa lokalnim samoupravama pristupe rešavanju nagomilanih problema. Predsedništvo se založilo za što skoriji početak strukturnog dijaloga između SKGO i Vlade RS, zasnovanog na sporazumu za čije je potpisivanje Vlada izrazila načelnu spremnost.

Posebno, na sednici je centralnim vlastima oštro zamerena nespremnost da istinski iniciraju proces decentralizacije što, po mišljenju članova Predsedništva, ne predstavlja samo interes lokalnih vlasti već, pre svega – interes Srbije i svih njenih građana i apsolutni preduslov razvoja zemlje. Ključni uslovi za to su – povraćaj imovine lokalnim vlastima i reforma sistema finansiranja lokalne samouprave, što, i pored insistiranja lokalnih vlasti, Vlada i Narodna skupština nepotrebno odugovlače i time stvaraju ozbiljne prepreke za dalji razvoj.

Predsedništvo je, pored ostalog, zaključilo da u smislu bržeg rešavanja ovih pitanja pripremi odgovarajući Akcioni plan.

Predsedništvo je razmatralo i usvojilo Odluku o članstvu u odborima SKGO, kojom su gradovi i opštine članice raspoređeni u deset radnih tela Stalne konferencije. Takođe su razmatrani predlozi za aktivnosti SKGO i Predsedništva u 2006. godini, i imenovane radne grupe za jačanje građanskog učešća i za izradu Strategije finansijske održivosti SKGO.

Predsedništvo je usvojilo i inicijativu da se u okviru Stalne konferencije gradova i opština formira Savet za evropske integracije.