Vesti

ODRŽAN TRENING: ‘Upravljanje etničkom različitošću’

U periodu od 29.01.2006. godine do 5.02.2006. godine, u organizaciji Inicijative za reformu lokalne samouprave i javnih službi (LGI), Instituta za otvoreno društvo u Budimpešti (OSI), a u okviru Programa za upravljanje multietničkim zajednicama (MMCP), održan je Trening skup ’Upravljanje etničkom različitošću’.

Cilj treninga je bio poboljšanje znanja i veština učesnika u brojnim oblastima upravljanja različitošću, kako bi pružili pomoć lokalnim donosiocima odluka, zaduženim za upravljanje multietničkim zajednicama u donošenju kompetentnih odluka. Trening je baziran na trening priručnicima koje su, za potrebe programa MMCP, izradili najbolji treneri LGI u periodu od 2003. do 2005. godine.

Na skupu su učestovali predstavnici asocijacija lokalne samouprave, državne uprave i nevladinog sektora iz 19 zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope, Centralne Azije i Indonezije.

Trening se sastojao od nekoliko komponenti:

Prvi deo treninga bio je usmeren na zajedničke radionice posvećene upoznavanju učesnika sa procesom upravljanja etničkom različitošću, s posebnim naglaskom na različitost, etnicitet i identitet, uticaj kreiranja politike na ove kategorije, kao i na principe upravljanja različitošću i Evropski pravni okvir za kreiranje politike različitosti.

U drugom delu su sprovedene tematske trening radionice:

  1. Etnička različitost i konflikt menadžment
  2. Etnička različitost i kreiranje javne politike
  3. Etnička različitost i raspodela ovlašćenja
  4. Etnička različitost i pružanje javnih usluga

Predstavnik SKGO je pohađao tematsku radionicu – etnička različitost i kreiranje javne politike. Učesnici radionice su, u toku prvog dela, produbili osnovna znanja o definiciji, akterima i vrstama javne politike. U okviru drugog modula, učesnici su poboljšali znanja o etničkoj protekciji u okviru procesa definisanja programa mera javne politike, formulisanja javne politike i implementaciji iste, stekli veštine koje su usmerene na smanjivanje etničke protekcije, eliminaciju strategija koje je promovišu i izbegavanja filter situacija putem usmeravanja interesa svih strana u jedan tok vođenja politike. Na samom kraju, učesnici su podeljeni u timove. Svaki od timova je razvio akcioni plan za prezentaciju problema i mogućih predloga rešenja problema određene etničke grupe u opštini, koji je promovisan pred predstavnicima lokalne samouprave. Putem ovakvog rada, učesnici su naučili kako se dizajnira inkluzivna javna politika, kako se razvijaju inicijative za uključivanje različitosti, kako se promoviše i kako se stvara efektivni okvir za evaluaciju inkluzivne javne politike.

U okviru treće komponente, održana je zajednička radionica na kojoj su učesnici diskutovali o naučenim lekcijama. Takođe su izvršene procene potreba za ovakvim treninzima u njihovim zemljama i razvijeni akcioni planovi za sprovođenje treninga u nacionalnim programima i specifičnim kontekstima.