Vesti

PROJEKAT U SARADNJI SA BUGARSKOM I BOSANSKO-HERCEGOVAČKOM ASOCIJACIJOM OPŠTINA: `Jačanje lokalne demokratije i razvoj lokalnih zajednica`


Projekat 'Jačanje lokalne demokratije i razvoj lokalnih zajednica', koji Stalna konferencija gradova i opština sprovodi u saradnji sa Nacionalnom asocijacijom opština Republike Bugarske i Asocijacijom opština i gradova Federacije Bosne i Hercegovine, bavi se prikupljanjem primera dobre prakse iz zemalja regiona Jugoistočne Evrope koji se odnose na oblasti integracije etničkih manjina i građanskog učešća na lokalnom nivou. U prvom periodu, 9-11. juna 2005. održan je radni sastanak u Sofiji, na kome su održane prezentacije primera iz prakse triju zemalja čije asocijacije su uključene u projekat, uz izlaganja predstavnika Albanije, nezavisnih stručnjaka i predstavnika Vlade Republike Bugarske.

U međuvremenu su prikupljene prezentacije obrađene u jedinstven pregled koji će poslužiti kao osnova za izradu deklaracije za uvođenje novih standarda, do kojih je došlo kroz ovaj vid regionalne saradnje. U pripremi je i priručnik koji će većem broju korisnika iz opština regiona pomoći da steknu uvid u rad učesnika projekta.

Na drugom sastanku, koji je 13-14. septembra 2005. bio organizovan kao deo aktivnosti u okviru godišnje konferencije Bugarske asocijacije opština, aktivnosti su se sastojale iz dva dela: prvog dana predstavljeni su radovi istraživača koji su izrađeni u svakoj od asocijacija-učesnica o dve teme projekta, sa kraćom diskusijom o iznetim iskustvima. Drugog dana skupa održan je sastanak na kome su pozvani gradonačelnici i visoki funkcioneri gradova i opština Makedonije, BiH, Bugarske, Srbije i Albanije predstavili svoja iskustva a zatim usvojili deklaraciju kojom su prihvatili primenu prikupljenih dobrih primera iz prakse u svojim sredinama. Završetak projekta predviđa izradu i diseminaciju priručnika o najboljim primerima iz prakse.