Vesti

Dunav, naša glavna ulica

Konstitutivna sednica Odbora SKGO za zaštitu životne sredine održana je u opštini Veliko Gradište, 24. februara 2010. godine.

’’Dobrodošli u Veliko Gradište, grad koji ima najveću glavnu ulicu u Evropi. Dunav je najveća i najlepša glavna ulica Evrope i mi smo ponosni što se nalazimo na njoj, ali u usto vreme delimo i veliku odgovornost da je kao takvu sačuvamo’’- bile su reči dobrodošlice kojima je svoje kolege, predstavnike 20 gradova i opština, pozdravio gospodin Živa Lazić, predsednik opštine Veliko Gradište i član ovog Odbora.

Sednicom je predsedavao Radiša Milošević, predsednik opštine Batočina, koji je na XXXVII Skupštini SKGO po treći put izabran za predsednika ovog Odbora.

Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO, učesnicima sastanka predstavio je Stalnu konferenciju, kao zajedničku organizaciju svih gradova i opština i istakao najvažnije teme kojima se nacionalna asocijacija bavi kao zajedničkim problemima svih lokalnih samouprava u Srbiji. Rad Odbora u prethodnom periodu predstavila je Ljubinka Kaluđerović, sekretarka Odbora. Pojedinačnim predstavljanjem svih prisutnih predstavnika gradova i opština konstituisan je Odbor SKGO za zaštitu životne sredine.

Nakon uvodnih predstavljanja, Odbor je jednoglasno usvojio Poslovnik o radu i izabrao Sonju Popović, predstavnicu grada Niša, na mesto zamenice Odbora. Ovaj izbor predstavlja vid priznanja Nišu za sve aktivnosti koje je ovaj grad pokrenuo i sprovodi u oblasti zaštite životne sredine, kao priznanje gospođi Popović za lično angažovanje u tim aktivnostima.

U nastavku sednice diskutovalo se o planu rada Odbora u narednom periodu i zaključeno je da su aktivnost predviđene Akcionim planom SKGO dovoljan okvir za rad Odbora i da daju dovoljno mogućnosti za dopune u skladu sa aktuelnim pitanjima u oblasti zaštite životne sredine. Već naredna tačka dnevnog reda odnosila se na početak realizacije usvojenog Plana rada. Odbor je usvojio predlog da predstavnici opština Bajina Bašta i Koceljeva, Aleksandar Marković i Milutin Cvejić, učestvuju u radu međuodborske radne grupe koja se formira za potrebe razmatranja pitanja i problema korišćenja prirodnih dobara, i koja će biti stručna podrška za izradu predloga i inicijative za usaglašavanje zakonskog okvira kojim je definisano pitanje korišćenja prirodnih bogatstava. Takođe je dogovoreno da se pristupi izradi upitnika koji će predstavljati osnov za prikupljanje podataka o životnoj sredini u jedinicama lokalne samouprave.

Sednica Odbora SKGO za zaštitu životne sredine završena je obilaskom Srebrnog jezera, turističke destinacije koja predstavlja okosnicu razvoja Velikog Gradišta i prostor u koji se najviše investira u ovoj opštini.