Vesti

OŠTAR PROTEST ČELNIKA LOKALNIH VLASTI: GRADOVI I OPŠTINE ZAHTEVAJU HITAN SASTANAK SA MINISTROM FINANSIJA


Predsedništvo Stalne konferencije gradova i opština, nacionalne asocijacije lokalnih vlasti u Srbiji, na 14. sednici održanoj 14. novembra 2005. godine u Sremskim Karlovcima ponovo je izrazilo veliko nezadovoljstvo zbog permanentno lošeg odnosa centralnih vlasti prema lokalnoj samoupravi.

Naime, opštine i gradovi u Srbiji se konstantno nalaze u veoma teškoj finansijskoj situaciji. Donošenje godišnjeg zakona o raspodeli transfernih sredstava čini sistem finansiranja lokalne samouprave nesigurnim i nepredvidljivim, pogotovo što lokalna samouprava svake godine, tek nakon usvajanja budžeta, biva obaveštena o iznosu transfernih sredstava i nema uticaj na donošenje ovog zakona. Zakon o budžetu za 2006. godinu je upućen u skupštinsku proceduru, a lokalna samouprava ponovo nije konsultovana prilikom izrade budžeta i nema informaciju o kriterijumima za određivanje nominalnog iznosa transfernih sredstava.

Pošto već treći put za redom republička vlast ignoriše predstavnike lokalnih vlasti kada je u pitanju jedno od esencijalnih pitanja za njihovo funkcionisanje – formiranje budžeta lokalne samouprave, Predsedništvo SKGO zahteva hitan sastanak sa ministrom finansija u Vladi Republike Srbije, gospodinom Mlađanom Dinkićem, povodom utvrđivanja budžeta za 2006. godinu i definisanja kriterijuma o načinu raspodele transfernih sredstava jedinicama lokalne samouprave.

Kako ni Nacrt zakona o imovini lokalne samouprave još nije ušao u skupštinsku proceduru, uprkos obećanjima datim na zajedničkom sastanku predstavnika Vlade RS i predstavnika Predsedništva SKGO (19. septembra 2005.) da će ovaj predlog biti usvojen do kraja godine, članovi Predsedništva upućuju oštar protest centralnim vlastima i izražavaju veliku zabrinutost zbog ovakvog odnosa prema lokalnim vlastima i njihovoj asocijaciji.

Naredna sednica Predsedništva SKGO zakazana je za 22. novembar. Istog dana, u prostorijama SKGO održaće se skup na kome će se potpisati Inicijativa za donošenje Zakona o imovini lokalne samouprave od strane narodnih poslanika i u formi poslaničke inicijative biti upućena Narodnoj skupštini Republike Srbije.