Vesti

ODRŽANA TRINAESTA SEDNICA PREDSEDNIŠTVA SKGO

Na Trinaestoj sednici Predsedništva SKGO, koja je održana 24. oktobra 2005. godine u Beogradu, usvojeni su zaključci kojima se još jednom ukazalo na neophodnost najskorijeg donošenja dva zakona za koje svi smatramo da su od suštinskog značaja za dalje funkcionisanje gradova i opština – Zakona o imovini lokalne samouprave i Zakona o finansiranju lokalne samouprave. S tim u vezi, Predsedništvo očekuje da će se do 10. novembra ove godine konstituisati Odbor za lokalnu samoupravu u Narodnoj skupštini od čijih članova se, na osnovu razgovora predsednika SKGO i predsednika Skupštine, očekuje da budu inicijatori stavljanja na dnevni red Predloga zakona o imovini lokalne samouprave, zasnovanog na nacrtu zakona oko koga su se ranije saglasili SKGO i Ministarstvo finansija. Po isteku tok roka, Predsedništvo će preuzeti odgovarajuće korake kako bi se Predlog zakona našao na dnevnom redu Skupštine kao predlog poslanika, u skladu sa članom 135. Poslovnika Narodne skupštine Republike Srbije. Zaključci su danas dostavljeni predsedniku i potpredsedniku Vlade, predsedniku Narodne skupštine i ministrima za državnu upravu i lokalnu samoupravu i finansije.

Takođe, Predsedništvo je u okviru posebne tačke razmatralo Nacrt modela zakona o finansiranju lokalne samouprave i formulisalo odgovor na dopis ministra finansija u vezi sa Memorandumom o Nacrtu zakona, koji smo mu ranije dostavili. Predsedništvo je apelovalo na neophodnost da se predlog budžeta za narednu godinu ne usvoji bez definisanja novog sistema finansiranja lokalne samouprave. S tim u vezi, zatražen je hitan sastanak sa ministrom finansija.

Predsedništvo je usvojilo i Inicijativu za ratifikaciju Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, podržavajući tako zajedničku inicijativu resornih ministara iz Srbije i Crne Gore. Inicijativa za konačnu ratifikaciju ovog, najvažnijeg evropskog dokumenta o lokalnoj samoupravi, dostavljena je predsedniku Skupštine i predsedniku Državne zajednice.

Konačno, Predsedništvo je usvojilo i nekoliko važnih dokumenata u vezi sa predstojećom godišnjom skupštinom naše asocijacije. Usvojen je Koncept 35. skupštine, koji predstavlja orijentacioni predlog dnevnog reda koje je u načelu prihvatilo Predsedništvo.

Na predlog Izborne komisije, Predsedništvo je usvojilo Predlog liste kandidata za izbor organa SKGO koji se biraju na Skupštini i Tehničko uputstvo za primen Pravila za izbor organa SKGO, kojima će se Izborna komisija rukovoditi u sprovođenju izbora na samoj Skupštini.

Predsedništvo je usvojilo i Inicijativu za izmene i dopune Statuta SKGO. Inicijativa predstavlja rezultat predloga koje smo u prethodnom periodu prikupili od članova, koji bi trebalo da povećaju efikasnost i poboljšaju funkcionisanje naše zajedničke organizacije. U skladu sa Statutom, Inicijativa je prosleđena članovima na javnu raspravu.