Vesti

Odbor SKGO za sistem lokalne samouprave

Konstitutivna sednica Odbora SKGO za sistem lokalne samouprave održana je 24. februara 2010. godine, u sedištu Stalne konferencije gradova i opština. Sednicom je predsedavao Dragoslav Ćirković, predsednik gradske opštine Medijana - Niš.

Nakon usvajanja dnevnog reda i Poslovnika o radu, za zamenika predsednika Odbora izabran je Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice.

Ispred Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu sednici je prisustvovao Igor Vukonjanski, pomoćnik ministra, i predstavio je Plan rada Ministarstva povodom donošenja Zakona o radnim odnosima u organima lokalne samouprave i detaljnije predstavio Zakon, koji je od prioritetnog značaja za jedinice lokalne samouprave i rad Odbora u ovom mandatu. Pravna savetnica SKGO, Aleksandra Milić, upoznala je članove Odbora sa Nacrtom metodologije za određivanje optimalnog broja zaposlenih u organima uprave i službama jedinica lokalne samouprave, koji je izrađen od strane Ministarstva za DULS, u saradnji sa Savetom Evrope i SKGO.

Na sednici Odbora usvojen je Plan rada Odbora za 2010. godinu, na osnovu kojeg su formirane sledeće radne grupe:

  1. Radna grupa za razmatranje pitanja radnog statusa zaposlenih u organima gradova i opština - (izabrani članovi: Sombor, Užice, Vladičin Han i Kovin).
  2. Radna grupa za razmatranje pitanja korišćenja prirodnih dobara - (međuodborska radna grupa Odbora za lokalni ekonomski razvoj, Odbora za zaštitu životne sredine i Odbora za sistem lokalne samouprave) (izabrani članovi: Valjevo, Kikinda)
  3. Radna grupa za mesnu samoupravu - (izabrani članovi: Zaječar, Temerin, Bač, Požega)

Na kraju sednice, članovi Odbora su informisani o Analizi prihvaćenosti preporuka iz modela statuta SKGO, koja je izrađena u cilju utvrđivanja trenutnog raspoloženja jedinica lokalne samouprave za prihvatanje predloženih, inovativnih rešenja, ali i iz potrebe da se utvrdi budući razvoj statutarnih odredbi u cilju davanja podrške daljem jačanju lokalnog pravnog okvira.