Vesti

ODRŽANA ZAJEDNIČKA SEDNICA ODBORA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE I ODBORA ZA KOMUNALNE DELATNOSTI I STANOVANJE SKGO



U Knjaževcu je 21. oktobra 2005. godine održana zajednička sednica Odbora SKGO za zaštitu životne sredine i Odbora SKGO za komunalne delatnosti i stanovanje, kojom je presedavao gospodin Dragan Veličković, presednik Odbora za zaštitu životne sredine i predsednik opštine Bor.

U ime domaćina, članove dva odbora pozdravila je gospođa Ljubica Nikolić, zamenik predsednika Opštine Knjaževac, dok je gospođa Dragica Jocić, koordinator tima za izradu LEAP-a, predstavila ovaj važan planski dokument Opštine.

Nakon izveštaja gospodina Zigfrida Brenkea, rukovodioca GTZ projekta 'Modernizacija komunalnih usluga', o Konferenciji Mreže NALAS održanoj u Prištini koja se bavila pitanjima zakona vezanih za dobro upravljanje otpadom u Jugoistočnoj Evropi, nastavljena je rasprava o predloženom Nacrtu zakona o otpadu. Uz podsećanje na to kako se Stalna konferencija uključila u proces izrade zakona kojim se uređuje jedna od važnijih oblasti zaštite životne sredine sa direktnim obavezama i odgovornostima lokalnih vlasti, konstatovano je da je veliki broj predloga koji su dostavljeni Ministarstvu za nauku i zaštitu životne sredine našao svoje mesto u ovom Nacrtu. Ipak, još uvek se na neka važna pitanja koja se odnose na nadležnosti lokalne samouprave, odnosa lokalne samouprave i centralne vlasti, a naročito problematiku finansiranja i cena usluga u ovoj oblasti, predlažu neka suviše centralizovana ili nedovoljno precizna rešenja.

Predstavnici lokalnih samouprava složili su se da je inicijativa kojom se SKGO uključila u donošenje jednog zakonskog akta još u njegovoj početnoj fazi dobra praksa, da sa tim načinom komunikacije sa centralnim vlastima treba nastaviti, te je odlučeno da se pokrene nova inicijativa, sada prema Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kako bi se na isti ili sličan način članice SKGO uključile u izradu novog Zakona o vodama, jer će i on svojim odredbama u mnogome propisivati obaveze lokalnih samouprava u ovoj oblasti.

Pored predstavljanja novih 'alata' i instrukcija za rešavanje problema u oblasti upravljanja otpadom, koji se kroz projekat 'Modernizacija komunalnih usluga' nude lokalnim samoupravama, predstavljen je i jedan novi pilot projekat ovog GTZ-ovog programa. Jelena Samardžić, koordinator GTZ projekta u Kragujevcu predstavila je projekat koji se odnosi na sakupljanje sekundarnih sirovina u školama koji, pored samog sakupljanja sekundarnih sirovina, ima za cilj i podizanje svesti među učenicima osnovnih škola. U realizaciji ovog projekta su se, pod pokroviteljstvom Grada Kragujevca, okupile brojne institucije: Agencija za reciklažu Republike Srbije, JKP 'Čistoća', JKP 'Zelenilo', Tehnička škola za mašinstvo i saobraćaj, Lokalni tim 'Put u srećno odrastanje', RTV Kragujevac i šest osnovnih škola grada na Lepenici.

Jedan uspešan radni dan članovi dva odbora iskoristili su da po sunčanom, jesenjem danu u prijatnoj šetnji razgledaju Knjaževac, lepu varoš u istočnoj Srbiji, koja svojim gostima ima šta da pokaže.

Fotografije sa skupa:
 

- Foto 1
- Foto 2
- Foto 3
- Foto 4