Vesti

DELEGACIJA KINESKE NARODNE ASOCIJACIJE ZA PRIJATELJSTVO SA STRANIM DRŽAVAMA (CPAFFC) U POSETI SRBIJI



U okviru saradnje između SKGO i Kineske narodne asocijacije za prijateljstvo sa stranim državama (CPAFFC), započete u novembru 2003. a nastavljene posetom Kini 17-23. maja 2004, delegacija ove asocijacije je 18-21. septembra posetila Srbiju. Do posete je došlo u okviru obilaska zemalja regiona Balkana, a u organizaciji SKGO i Kineske ambasade u Beogradu.

Osmočlana delegacija koju je predvodio gospodin Liu Zhiming, potpredsednik Asocijacije, obišla je tokom četiri dana Sremske Karlovce, Beograd, Novi Sad, Pančevo i Pirot. Razgovori koje je delegacija imala vođeni su sa čelnim ljudima tih opština i gradova: Milenkom Filipovićem, predsednikom opštine Sremski Karlovci, Radmilom Hrustanović, zamenikom gradonačelnika Beograda, Majom Gojković, gradonačelnikom Novog Sada, Srđanom Mikovićem, predsednikom opštine Pančevo i predsednikom Odbora za međunarodnu saradnju SKGO, predstavnicima Regionalne privredne komore Pančevo i njihovim kolegama iz Sekretarijata za privredu i privatno preduzetništvo Pančevo. Poseta je završena u Pirotu, gde su delegaciju primili Vladan Vasić, predsednik opštine Pirot, Vesna Mijalković, načelnik Pirotskog okruga, predstavnici Slobodne zone Pirot i korporacije 'Tigar'.

U razgovorima je izražena spremnost na produbljivanje saradnje i uspostavljanje konkretnih partnerskih odnosa, kao što su potpisivanje protokola o saradnji između partnerskih gradova, unapređenje ekonomske saradnje na nivou malih i srednjih preduzeća i organizacija nedelja/meseca kulture. Tako je između ostalog predstavnik grada Zhengzhou predložio Pirotu slanje pisma o namerama na osnovu kojeg bi bila izvršena selekcija odgovarajućih privrednih partnera u ovom kineskom gradu.

Pomenuti su datumi već ugovorenih poseta dosadašnjih gradova-pobratima i omogućena pomoć CPAFFC u organizaciji tih poseta. Inicijative za saradnju pojedinačnih gradova koje su prošle inicijalnu fazu i dobile pristanak takođe su bile tema razgovora.

Kineska asocijacija je izrazila želju da u narednoj godini bude domaćin kombinovanoj delegaciji koja bi se sastojala od predstavnika SKGO i određenog broja drugih predstavnika zainteresovanih organizacija i privrednih subjekata iz gradova i opština Srbije. U vezi s tim čelnim ljudima posećenih mesta biće upućen i zvaničan poziv.

Predstavnici CPAFFC ističu da je Stalna konferencija gradova i opština znatno doprinela saradnji dveju organizacija i zemalja, potvrdivši se i ovom prilikom kao dobar organizator i domaćin. Gradovi i opštine koji su bili partneri u razgovoru ocenjeni su kao veoma interesantni potencijalni partneri za veći broj kineskih gradova. CPAFFC je spremna da svojim kapacitetima i kontaktima pomogne želju svakog grada i opštine Srbije za bratimljanje sa gradovima Kine, kao i da bude kanal komunikacije između drugih partnera iz dveju država. Posete su dobile i odgovarajuću pažnju lokalnih medija.