Vesti

LOKALNA AGENDA 21 ZA PET PILOT OPŠTINA


U okviru Programa zaštite životne sredine i održivog razvoja u gradovima i opštinama Srbije, u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština je 20. septembra svečano potpisan Memorandum o saradnji SKGO sa pet odabranih pilot opština. Opštinama Bečej, Koceljeva, Prokuplje, Smederevska Palanka i Sombor biće pružena stručna pomoći u izradi Lokalne agende 21, procesu strateškog planiranja održivog razvoja za pomenute lokalne zajednice.

Skup je otvorio Nj.E. Hans Ola Urstad, ambasador Kraljevine Norveške, ističući značaj projekata koje potpomaže norveška vlada u opštinama u Srbiji. On je najavio dalju saradnju dveju zemalja, koja se i do sada, u velikoj meri ogledala u realizaciji raznih projekata u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja.

Cilj Programa zaštite životne sredine i održivog razvoja koji Stalna konferencija gradova i opština realizuje u saradnji sa Asocijacijom lokalnih i regionalnih vlasti Norveške, jeste da podrži pilot opštine u izradi lokalne strategije održivog razvoja. U ime početka nove saradnje, Stalna konferencija gradova i opština organizovala je pomenuti skup na kojem je takođe konstituisana mreža 'Koalicija LA21' (Lokalna agenda 21), koja, pored pomenutih, okuplja i opštine Ada, Varvarin, Paraćin i Prijepolje.

'Članice Koalicije LA21' su se dogovorile da će u okviru ove mreže razmenjivati informacije o procesu LA21, zajednički konkurisati na projektima, zajednički istupati prema centralnim vlastima, širiti ideje LA21 prema ostalim opštinmama i prezentovati primere dobre prakse u strateškom planiranju.

Predsednici pet odabranih opština predstavili su trenutne aktivnosti na stvaranju boljih uslova za lokalni održivi razvoj, u čemu će ovaj Program imati poseban značaj.

Fotografije sa skupa:
Foto 1
Foto 2
Foto 3