Vesti

ODRŽANA ZAJEDNIČKA SEDNICA VLADE REPUBLIKE SRBIJE I PREDSEDNIŠTVA SKGO


Predsedništvo Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) sastalo se u ponedeljak, 19. septembra 2005. godine, sa predsednikom Vlade Republike Srbije dr Vojislavom Koštunicom i resornim ministrima radi postizanja dogovora o stalnom dijalogu između Vlade Srbije i SKGO, kao i razmatranja gorućih pitanja lokalne samouprave koja se, pre svega, odnose na uspostavljanje imovine lokalne samouprave i novog sistema finansiranja gradova i opština.

Osim predsednika Vlade, koji je vodio sastanak, na skupu su učestvovali ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Zoran Lončar, ministar finansija Mlađan Dinkić, ministar privrede Predrag Bubalo, ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić i ministar trgovine, turizma i usluga Bojan Dimitrijević. Na drugoj strani, Stalnu konferenciju gradova i opština predstavljali su predsednik Stalne konferencije i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović, generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić, gradonačelnik Niša, predstavnik Novog Sada i predsednici ili predstavnici opština Aleksandrovac, Apatin, Vranje, Vračar, Valjevo, Zaječar, Zrenjanin, Kruševac, Mladenovac, Novi Beograd, Ražanj, Sombor, Sokobanja, Sremski Karlovci i Kraljevo.

Predsednik Vlade Republike Srbije pozdravio je ideju o uspostavljanju stalnog dijaloga i saradnje između centralnih i lokalnih vlasti i na samom početku istakao da je za dostizanje evropskih standarda u ovoj oblasti kod nas potrebno usvojiti i izmeniti još nekoliko zakonskih akata, odnosno da je neophodno da usledi donošenje zakona o imovini i zakona o glavnom gradu, kao i revizija Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o lokalnim izborima. Takođe, premijer je naglasio da je koncept lokalne samouprave u važećem Ustavu prevaziđen, što će biti ispravljeno u tekstu novog Ustava.

Predsednik SKGO Veroljub Stevanović sublimirao je zahteve gradova i opština u tri tačke: 1) da sastanci između Vlade Srbije i Predsedništva SKGO budu organizovani najmanje dva puta godišnje (sredinom godine i pre donošenja budžeta); 2) da Zakon o imovini lokalne samouprave bude usvojen na jesenjem zasedanju Narodne skupštine Republike Srbije; 3) da se uspostavi pravedniji i ujednačeniji sistem finansiranja lokalne samouprave donošenjem posebnog zakona o finansiranju lokalne samouprave. Predsednik SKGO je takođe istakao neophodnost da svi zakoni koji se odnose na oblast lokalne samouprave budu prosleđeni SKGO na mišljenje.

Svaki od ministara obratio se prisutnima iznoseći prioritete u oblastima za koje su nadležni, a sa aspekta lokalne samouprave. Ministar Lončar istakao je da je za završetak procesa funkcionalne decentralizacije neophodno izmeniti niz sektorskih zakona i da paralelno sa ovim procesom treba raditi na fiskalnoj decentralizaciji. Ministar Dinkić naglasio da je Zakon o imovini lokalne samouprave u potpunosti prihvatljiv za Ministarstvo finansija. Povodom sistema finansiranja lokalne samouprave, ministar je obavestio prisutne da će detaljan odgovor na Memorandum o Nacrtu zakona o finansiranju lokalne samouprave SKGO biti danas dostavljen SKGO.

Predsednici i predstavnici gradova i opština izneli su konkretne primere i probleme sa kojima se susreću u svakodnevnom radu, prevashodno u oblasti infrastukture i finansiranja.

Predsednik Vlade Republike Srbije ocenio je sastanak ove vrste veoma korisnim i podržao inicijativu o susretima Vlade Srbije i SKGO bar dva puta godišnje. Takođe, apelovao je na ministre da, kada u svojim resorima pripremaju zakonska rešenja koja se odnose ili imaju uticaj na lokalnu samoupravu, konsultuju SKGO. Prema njegovim rečima, Vlada Srbije ima u vidu neophodnost donošenja kako Zakona o imovini lokalne samouprave, koji je nesumnjivo proritet, tako i niza drugih zakona koji su pomenuti.