Vesti

ODRŽANA KONFERENCIJA: ’Upravljanje zemljištem i GIS u opštinama u Srbiji – sredstvo za efikasne usluge građanima’


Republički geodetski zavod (RGZ), GTZ – Nemačka organizacija za tehničku saradnju i Stalna konferencija gradova i opština, uz podršku Ministarstva za kapitalne investicije, organizovale su u beogradskom Centru ‘Sava’ 7. i 8. septembra 2005. konferenciju ’Upravljanje zemljištem i GIS u opštinama u Srbiji – sredstvo za efikasne usluge građanima’.

U okviru tehničke saradnje između Republike Srbije i Savezne Republike Nemačke, RGZ i GTZ blisko sarađuju i na polju upravljanja zemljištem i osnivanja tj. uvođenja geografskih informacionih sistema (GIS) u opštinama u Srbiji.

Očigledno je da su u okviru inicijativa za decentralizaciju pokrenute, ili su u toku, mnoge aktivnosti za bolje upravljanje i usluge u opštinama. Ovo se posebno odnosi na procese efikasnijeg sakupljanja informacija i boljeg menadžmenta podataka i alata. Ova konferencija je obezbedila platformu za razne donosioce odluka iz uključenih sektora, institucija, kompanija i profesionalaca, da razmene iskustva i izrade mrežu aktivnosti na ovom polju.

Učesnici su na konferenciji bili upoznati sa politikom decentralizacije Vlade Srbije, sa aktivnostima na polju razvoja opština u Srbiji, sa statusom procesa upravljanja zemljištem i GIS-om u Srbiji, sa rezultatima pilot projekata nekoliko opština, koje svakako spadaju u primere dobre prakse, te sa odličnim primerima primene GIS-a u SR Nemačkoj i Norveškoj.

Na konferenciji su govorili predstavnici Ministarstva za kapitalne investicije, Ministarstva za ekonomske odnose sa inostranstvom, Ambasade SR Nemačke, Republičkog geodetskog zavoda, vođe projekta GTZ-a u Srbiji i u Nemačkoj, generalni sekretar Stalne konferencije, kao i predstavnici izvesnih kompanija.

Od stranih donatora predstavili su se EAR - Evropska agencija za rekonstrukciju, KFW – Kreditni zavod za obnovu, USAID – Agencija SAD za međunarodni razvoj, Norveška agencija za katastar i kartografiju (Norwegian Mapping Cadastre Authority), Francuska kompanija IGN – France International (koju finansira francuska vlada), kao i Švajcarska agencija za razvoj i saradnju – SDC.

Upravljanje zemljištem na opštinskom nivou veoma su efektno svojim prezentacijama predstavili predstavnici grada Niša i Valjeva. Prezentacija grada Štutgarta bila je koliko informativna, toliko i efektna, te svakako može poslužiti kao primer dobre prakse, koji bi opštine u Srbiji, uz odgovarajuću finansijsku podršku, svakako mogle slediti. O opštinskim informacionim sistemima govorile su i sjajne prezentacije grada Novog Sada, Kragujevca, Subotice i beogradske opštine Rakovica. Grad Temišvar se predstavio prezentacijom sistema urbanog menadžmenta, dok je prezentacija GIS-a u malim i opštinama srednje veličine u nemačkoj pokrajini Baden Virtemberg takođe pružila pregršt korisnih informacija.

Na konferenciji je zaključeno da će GTZ, RGZ i SKGO u budućnosti na ovom polju još više sarađivati, te da će se omogućiti da se znanje, koje je ovim projektom stečeno u pet pilot opština (Niš, Kragujevac, Subotica, Sombor i Valjevo), koristi i u drugim srpskim opštinama. Takođe je rečeno da bi na internet prezentaciji Stalne konferencije, kao i RGZ-a trebalo postaviti linkove koji bi obezbedili bolji pristup informacijama o upravljanju zemljištem i GIS-u u opštinama u Srbiji.

Dogovoreno je i da se ovakvi skupovi odsada organizuju češće, tako da bi sledeći trebalo da se održi u februaru 2006. na Intergeo East sajmu u Beogradu.