Vesti

POSETA DELEGACIJE ŽENA IZ IRAKA STALNOJ KONFERENCIJI GRADOVA I OPŠTINA


Stalnu konferenciju gradova i opština je u ponedeljak, 22. avgusta, posetila delegacija žena iz Iraka - članice Parlamenta, među kojima i Ministarka za građevinu u regionalnoj vladi Kurdistana, poslanice u skupštini, predstavnice iračkih nevladinih organizacija i ženskih asocijacija.

Sastanku su prisustvovale Radmila Hrustanović, zamenica gradonačelnika Beograda, Vjera Radović, članica Opštinskog veća opštine Stari grad i Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO, koji su gošće upoznali sa sistemom lokalne samouprave u našoj zemlji, postignutim rezultatima, sa problemima rodne ravnopravnosti, kao i položajem žena u srpskom društvu.

Posetu političarki iz Iraka našoj zemlji organizovao je IRI (Međunarodni republikanski institut), tj. poseban program u Iraku (čiji su predstavnici takođe prisustvovali sastanku), namenjen promeni uloge žena u iračkom društvu. Cilj posete bio je, između ostalog, da gošće iz našeg iskustva saznaju nešto više o koracima koji im predstoje u cilju donošenja zakona i formiranja tela za uspostavljanje i zaštitu rodne ravnopravnosti, naročito kada se radi o lokalnom nivou.

Pored posete Stalnoj konferenciji gradova i opština, gošće su se susrele i sa ženama koje su učestvovale u lobiranju za zakon o ravnopravnosti polova, Natašom Milojević iz SDP-a, ženama liderkama iz većine parlamentarnih stranaka, Ministarkom za ravnopravnost polova iz Vlade AP Vojvodine, sa predstavnicama ženske grupe Ravnopravno, predstavnicima Beogradske Otvorene Škole i Instituta za političku izuzetnost, kao i sa generalnim sekretarom Predsedništva Republike Srbije Aleksandrom Drecun.