Vesti

ODRŽAN SASTANAK U VEZI DONOŠENJA ZAKONA O IMOVINI LOKALNE SAMOUPRAVE


Stalna konferencija gradova i opština organizovala je sastanak sa novinarima 17. avgusta 2005. u vezi sa inicijativom za donošenje novog zakona za povraćaj imovine lokalnoj samoupravi. Ovaj sastanak bio je i prilika da se najavi sednica Odbora za smanjenje siromaštva Narodne skupštine Republike Srbije, koja treba da se održi, kako je najavljeno, prve nedelje septembra, a na kojoj će se, između ostalog, raspravljati i o donošenju Zakona o imovini lokalne samouprave.

Naime, značaj vraćanja imovine lokalnoj samoupravi za podsticanje ekonomskog razvoja, a time i smanjenje siromaštva u Srbiji je nedvosmisleno potvrđen i rezultatima Studije o ekonomskim posledicama podržavljenja imovine lokalne samouprave, koju su za potrebe SKGO izradili Ekonomski institut i G17 Institut.

Prisutnim novinarima na sastanku obratili su se Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO, Dušan Vasiljević, ekspert Programa za reformu lokalne samouprave u Srbiji USAID-a i Ivana Aleksić, šef Tima potpredsednika Vlade za implementaciju Strategije za smanjenje siromaštva.

Đorđe Staničić je istakao da bi donošenjem pomenutog Zakona o imovini, posle perioda od deset godina, lokalnim samoupravama bilo vraćeno pravo vlasništva nad zemljištem, nekretninama i imovinom koja se nalazi na njihovom području. ‘Srbija je poslednja zemlja u Evropi u kojoj lokalne zajednice nemaju svoju imovinu. Smatramo da je krajnje vreme da se ta stvar ispravi i očekujemo da bi zakon o imovini lokalne samouprave mogao da bude donet još tokom oktobra ove godine. Takvo obećanje nedavno nam je dao i predsednik Narodne skupštine RS Predrag Marković, koji je rekao da će se predlog tog zakona naći pred poslanicima čim Skupština usvoji set zakona koji su od velike važnosti za naše potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU’, rekao je generalni sekretar SKGO.

Dušan Vasiljević je objasnio o kolikim se gubicima radi i istakao da se procenjuje da će opštinski budžeti samo ove godine izgubiti oko 103 miliona evra, a to predstavlja 10 odsto ukupnih sredstava svih opština. Pored toga, izgubljeno je i oko 4.500 radnih mesta. U proteklih 10 godina gubici iznose 1,3 milijarde evra i više hiljada radnih mesta. Vasiljević je takođe naglasio da su inicijativu za donošenje novog zakona podržale relevantne međunarodne institucije, kao i Evropska unija, i dodao da bi novi zakon doprineo ne samo smanjenju siromaštva, već i privrednom razvoju.

Ivana Aleksić je naglasila da bi pomenuta sredstva koja se na ovaj način gube mogla itekako da se iskoriste za zapošljavanje ili obrazovanje. Šef Tima za implementaciju SSS je, govorivši o Strategiji za smanjenje siromaštva, istakla njen srednjoročni razvojni okvir usmeren na smanjenje ključnih oblika siromaštva, stvaranjem materijalnih i drugih preduslova, kao i pružanjem šansi svakom da obezbedi egzistenciju sebi i svojoj porodici.