Vesti

ODRŽANA JEDANAESTA SEDNICA PREDSEDNIŠTVA SKGO: Zakon o imovini lokalne samouprave na jesenjem zasedanju Skupštine Srbije


Na sednici Predsedništva Stalne konferencije gradova i opština koja je održana u sredu, 27. jula 2005. godine, predstavnici lokalnih vlasti ponovo su istakli značaj donošenja zakonske regulative kojom bi se uspostavila imovina lokalne samouprave.

Ovoj sednici Predsedništva prisustvovao je i predsednik Narodne Skupštine Republike Srbije Predrag Marković koji je, takođe, istakao da je neophodno da bude usvojen zakon o imovini lokalne samouprave, najavljujući da će Predlog zakona o imovini lokalne samouprave biti na dnevnom redu Narodne Skupštine krajem oktobra ili početkom novembra ove godine, odmah po usvajanju seta zakona potrebnih za otpočinjanje pregovora sa Evropskom unijom. «Nakon predstavljanja modela zakona o imovini lokalne samouprave u Narodnoj skupštini, a najviše zahvaljujući agilnosti rukovodstva Stalne konferencije gradova i opština, model ovog zakona stigao je do Vlade Srbije i danas imamo pozitivno mišljenje o njemu», rekao je Marković.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije govorio je i o Odboru za lokalnu samoupravu Narodne Skupštine koji je nedavno formiran, a čiji predsednik i članovi će biti izabrani krajem avgusta. Na predlog predsednika Narodne skupštine da se predloži osoba iz Stalne konferencije gradova i opština koja će sarađivati sa ovim skupštinskim telom, članovi Predsedništva izabrali se generalnog sekretara Stalne konferencije Đorđa Staničića za stalnog predstavnika lokalnih vlasti u Odboru za lokalnu samoupravu Skupštine Srbije.

Članovi Predsedništva jednoglasno su izabrali Gezu Kučeru, predsednika Opštine Subotica, za predsednika Sekcije nacionalno mešovitih opština, a na ovoj sednici formirana je i Radna grupa za pripremu nacrta zakona o službenicima na lokalnom nivou, kao podrška aktivnostima Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.