Vesti

Inicijative za efikasniji rad lokalne samouprave

Prva, konstitutivna sednica Predsedništva Stalne konferencije gradova i opština u novom sazivu, održana je 28. januara 2010. godine, u Beogradu. Sednicom je predsedavao gospodin Saša Paunović, predsednik SKGO i opštine Paraćin.

Na sednici je usvojen Plan rada Asocijacije za 2010. godinu, utvrđen Predlog odluke o sastavu resornih odbora SKGO i upućene su tri inicijative Ministarstvu finansija Republike Srbije:

  • Inicijativa u vezi davanja ovlašćenja lokalnoj samoupravi da odobrava reprogram za plaćanje duga po osnovu izvornih javnih prihoda - na način i pod uslovima koji su za obveznika povoljniji (odlaganje plaćanja ili plaćanje na rate duže od 12 meseci nego oni definisani Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji, i to za dug koji je nastao do trenutka preuzimanja nadležnosti od strane lokalne samouprave nad administriranjem tih prihoda od Ministarstva finansija – Poreske uprave),
  • Inicijativa u vezi donošenja podzakonskog akta o regulisanju izmirenja obaveza putem cesije, asignacije ili kompenzacije,
  • Inicijativa - zahtev za dobijanje zvaničnog mišljenja Ministarstva finansija u vezi vođenja prekršajnih postupaka u vezi lokalnih javnih prihoda i naplate novčanih kazni po tom pitanju.

Podnete inicijative predstavljaju predlog prevazilaženja problema u kome su se našle lokalne samouprave preuzevši zakonsku obavezu administriranja izvornih lokalnih prihoda, imajući u vidu velika dugovanja koja imaju građani i pravna lica po osnovu poreskih obaveza (reprogram duga za fizička lica, odnosno mogućnost izmirenja obaveza putem cesije, asignacije ili kompenzacije za pravna lica). Takođe, u dosadašnjoj praksi, organi jedinice lokalne samouprave nadležni za utvrđivanje, naplatu i kontrolu izvornih prihoda lokalne samouprave, su samostalno sprovodili prekršajne postupke nastale u vezi sa izvornim prihodima lokalne samouprave (nepodnošenje poreske prijave, podnošenje netačnih podataka u poreskoj prijavi i sl). Međutim, reformom pravosudnog sistema i osnivanjem novih sudova stvorena je dilema kod predstavnika lokalne samouprave da li je od sada ta nadležnost preneta na prekršajne sudove. Imajući u vidu specifičnu situaciju u kojoj su se našli gradovi i opštine, traži se zvanično mišljenje Ministarstva finansija po ovim pitanjima.

Sa sednice Predsedništva je još jednom upućen apel nadležnim državnim organima za hitno definisanje svojinskih prava lokalne samouprave, donošenjem Zakona o javnoj svojini koji bi uvažio legitimne interese gradova i opština, kroz uključivanje SKGO u proces pripreme predloga zakona.